Tuuli työskenteli Postilla 42 vuotta, järkyttävä käänne 60-vuotissyntymäpäiväksi – "Mä jään työttömäksi"

8:51
MTV Uutiset Live vieraili Helsingin pääpostissa viimeisenä aukiolopäivänä – tapasimme Tuulan, jonka 42 vuoden ura Postissa päättyi surullisesti.

Helsingin Elielinaukiolla sijaitsevan Postitalon myymälä suljettiin keskiviikkona haikeissa merkeissä.

Posti on palvellut ikonisessa rakennuksessa ydinkeskustassa vuodesta 1938. Viimeiset 20 vuotta Posti on ollut tiloissa vuokralla.

Nyt palvelumyyjänä työskentelevällä Tuuli Feltillä, 59, on takanaan 42 vuoden ura Postin palveluksessa. Tästä kymmenisen vuotta on kulunut pääpostissa.

Felt sai kuulla potkuistaan huhtikuun alussa. Irtisanomisilmoituksen saaminen kouraan järkyttää vieläkin.

– Mä jään työttömäksi. Syyskuun loppuun mulla juoksee palkka ja sen jälkeen sitten te-toimisto. Kyllä pelottaa taloudellinen tilanne, sillä te-toimistossa voi hakemusten käsittely kestää 6–8 viikkoa, mutta laskut eivät odota.

Feltin työt päättyvät juuri niihin aikoihin, kun hänelle tulee 60 vuotta mittariin. Felt olisi halunnut jatkaa työskentelyä vähintäänkin 63-vuotiaaksi.

Kymmenisen työntekijää irtisanottiin

Pääpostin ovien sulkeminen Elielinaukiolla tietää irtisanomista kahdeksalle työntekijälle. Myymälän lakkautusta perustellaan kirjepostin vähenemisellä.

– Myymälä myy postimerkkejä ja postimerkkien myynti on se, mitä seurataan. Yleisesti ottaen tarve postimerkille ja sen ostamiselle on vähentynyt Suomessa ja maailmalla, sanoo asiakaskanavista vastaava johtaja Kaisa Ilola

– Taustalla on tietysti isompi muutos, mitä Posti on käynyt läpi eli kirjeen väheneminen sekä paketin ja verkkokaupan kasvu. 

Postin omat myymälät jäävät Helsingissä Kasarmitorille ja Töölöön.

Niin sanottuja täyden palvelun postipisteitä on Helsingissä 26. Perinteisiin konttoreihin verrattuna Postin kumppaneiden kanssa pyöritettävissä palvelupisteissä on yleisesti laajat aukioloajat eli niissä voi asioida illalla, viikonloppuna ja vaikka sunnuntaina. Tavallista on, että työntekijät tekevät palvelupisteissä postityötä muun myyntityön ohessa. Lisäksi Postilla on automaatteja, joihin asiakas voi viedä tai noutaa paketin. 

Mitä potkut saanut palvelumyyjä Tuuli Felt haluaa nyt sanoa Postille?

– No en sano, vastaa Felt lyhyesti.

Työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on paheksunut pääpostin sulkemista. 

Laajat yhteistoimintaneuvottelut mylläävät Postia

Korona-aika tarkoittaa ylimääräistä säästökuuria Postille. 

Koronapandemian takia kirjepostin määrä väheni huhtikuussa peräti noin 20 prosenttia. Tämän takia pidettiin kesäkuun alussa päättyneet lomauksiin johtaneet yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskivat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotantoa ja hallintoa sekä Posti Group -konsernin hallintoa.

Sen sijaan paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän henkilöstö ei ollut näiden yhteistoimintaneuvottelujen piirissä, sillä näiden palvelujen kysyntä kasvoi.

Postinjakelussa otettiin käyttöön kesän ajaksi väliaikainen järjestely, jossa pääosa perjantain postista jaetaan jo torstaina. Neuvotteluiden piirissä oli yhteensä noin 8 000 henkilöä. Neuvottelujen tuloksena sovittiin enintään 90 päivän lomautusmahdollisuudesta vuoden 2020 aikana.

– Lomautuksilla ei ole ollut vaikutusta asiakkaiden palveluun, vaan lomautukset on rytmitetty niin, että palvelut on pystytty tuottamaan lomautuksista huolimatta, kerrotaan Postin viestinnästä MTV Uutisille.

Lisäksi Postilla on käynnissä alueellisesti yhteistoimintaneuvottelut Pirkanmaan-Satakunnan alueella, jotka koskevat varhaisjakelun eli sanomalehtien jakelun toimintatapojen yhtenäistämistä.

Pirkanmaan-Satakunnan alueen varhaisjakelun henkilöstö siirtyi liiketoimintakaupan myötä Postipalvelut Oy:n varhaisjakelutiimiin Alma Manu Oy:stä vuoden 2020 alussa. Nämä neuvottelut ovat vielä käynnissä.

MTV Uutiset Live vieraili Helsingin pääpostissa viimeisenä aukiolopäivänä. Katso juttu ylläolevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja