Mainos

Posti lakkauttamassa lähes kaikki omat palvelupisteensä, työntekijät tilittävät "pettyneinä ja raivoissaan" – "Säästötavoitteet ovat kovat ja henkilöstö sen maksaa"

0:47
MTV Uutiset testasi, miten nopeasti kirjeet kulkevat eri puolille Suomea. Katso videolta, miten siinä kävi!

Posti ilmoitti tänään aloittavansa yt-neuvottelut palvelupisteverkostossa ja tuotannon linjaorganisaatiossa sekä ohjauskeskuksessa. Kahdessa erillisessä yt-neuvottelussa irtisanomisuhan alla on 224 työntekijää.

Postipalveluiden tuotannon linjaorganisaatiossa ja ohjauskeskuksessa vähentämistarve on enintään 120 henkilöä.

Postin myymälöistä koskevissa yt-neuvoteluissa on tarve irtisanoa enintään 124 henkilöä. Muutos tapahtuisi vaiheittain ensi vuoden loppuun mennessä.

Postin tavoitteena on 150–200 miljoonan euron säästöt.

Posti lakkauttaa omia myymälöitään

Posti tiedotti maanantaina, että se aikoo luopua osasta omista myymälöistään. Osa niiden palveluista siirrettäisiin Postin kumppaniyritysten hoidettavaksi, esimerkiksi kauppojen yrittäjille, osa yhdistettäisiin toisiin Postin myymälöihin ja osa korvattaisiin itsepalvelupisteillä.

Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen sanoo, että koko muutoksen taustalla on asiointitottumusten muutos.

– Samanaikaisesti kun perinteinen kirjevolyymi laskee hyvin voimakkaasti, niin kuluttajat tilaavat yhä enemmän verkosta ostoksia, eli pakettiliikenne toisaalta kasvaa merkittävästi. Asiakaskäynnit enenevissä määrin liittyy siihen, että he ovat hakemassa omia verkkokauppalähetyksiään.

– Ja toisaalta kuluttajat toivovat, että palvelupisteet olisivat mahdollisimman lähellä heidän arkisia reittejään. Tämä on oikeastaan se huuto, mihin me pyrimme tulevissa muutoksissa vastaamaan.

Ihmisen palvelua saa jatkossakin

Huttunen kuitenkin vakuuttaa, ettei muutos heikentäisi Postissa asiointia. Hän sanoo, että 97 prosenttia palvelupisteverkostosta koostuu erilaisten palveluyritysten yhteydessä olevista Postin palvelupisteistä.

Muutoksen kohteena olevat 21 Postin omaa myymälää sijaitsee jo pääosin isoissa kaupungeissa, eli haja-asutusalueiden palvelun saanti ei hekkene, Huttunen toteaa.

Ihmisten palvelua saisi siis jatkossakin, hän vakuuttelee.

– Päin vastoin, me haluamme entisestään tuoda Postin palvelut lähemmäs kuluttajaa niin, että hän pystyisi postiasiansa hoitamaan niiden arkisten rutiiniensa yhteydessä hoitamaan. On se sitten vaikka ruokakauppakäynnin tai työpaikkamatkan varrella.

Posti tiedotti, että palvelupisteiden määrä kokonaisuudessaan kasvaa 2700:aan itsepalvelupisteiden lisäämisen myötä.

Valtakunnallinen pääluottamusmies synkkänä

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti heti tuoreeltaan tuomitsevansa jyrkästi yt-pommin.

– Nämä on aika rankkoja juttuja, kun yli 200 ihmistä on irtisanomisuhan alla. Postin tavoitehan on se, että kuluttaja-asiakas ja pk-yritys hoitavat palvelunsa netissä ja pakettiautomaateilla. Minun näkemykseni on, että koskaan ei automaatti tai netti pysty korvaamaan henkilökohtaista palvelua, PAU:n valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg vastaa raskain mielin. 

Hän sanoo, että Postin kumppaniyrityksistäkin voi saada palvelua, mutta hän korostaa, että monilla asiakkailla voi olla kysymyksiä tai tarpeita, joihin vain Postin työntekijä voi vastata.

Sandberg kertoo, että päivän uutiset otettiin vastaan raskaasti.

– Kylmää kyytiä. Pettymys ja raivo, Sandberg kuvailee kuulemiaan Postin palvelupisteiden työntekijöiden tuntoja.

– Toisaalta tätä me ollaan odotettu ja pelätty koko ajan, että koska tämä tapahtuu. Säästötavoitteet ovat kovat ja henkilöstö sen maksaa, Sandberg sanoo apeana.

Synkkä tulevaisuus

Sandberg ei usko, että yt-neuvotteluissa voidaan löytää kompromissia työnantajapuolen kanssa. Hän näkee Postin tulevaisuuden synkkänä, jos irtisanomiset toteutuvat ilmoitetussa mittakaavassa.

– Tulevaisuus ei tule ainakaan olemaan sitä, että asiakaspalvelua hoidetaan ihmisvoimin. Se tapahtuu joko netissä tai puhelimella, mutta kasvotusten ei. Jos jää kolme konttoria, ei se kata kuin hyvin pienen osan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja