Helsingin poliisi tutkii Postin nimissä tehtyjä huijauksia – näistä yksityiskohdista tunnistat huijauksen!

11:23
MTV Uutiset Live käsitteli postin nimissä lähetettyjä huijausviestejä – näillä keinoilla vältät huijaukseen lankeamisen!

Helsingin poliisi tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia. MTV Uutiset kysyi asiantuntijalta, kuinka huijauksen voi tunnistaa.

Postin nimissä on lähetetty uhreille viestejä, ja tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla. 

Poliisilla on tiedossa 30 henkilöä, jotka ovat joutuneet huijausten uhriksi. Viesteillä hankittu rikoshyöty on noin 19 000 euroa. 

Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen vieraili tänään MTV Uutiset Liven lähetyksessä, ja kertoi mistä huijausviestin voi tunnistaa. 

– Aikaisemmin huijausviestin pystyi tunnistamaan tökerösti käännetystä kielestä. Nykyisin huijausviestien tunnistaminen on vähän vaikeampaa.

Nämä yksityiskohdat paljastavat 

Vaikka huijausviestit olisi kirjoitettu hyvällä suomen kielellä, ovat ne silti tunnistettavissa.  

Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota lähettäjän nimeen ja puhelinnumeroon. Numeroväärennökset ovat kuitenkin yleistymässä, eikä huijausta voi aina tunnistaa pelkän puhelinnumeron perusteella. 

Seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomiota viesteihin upotettujen linkkien aitouteen. 

– Näissä postin nimissä tehdyissä huijauksissa kerrotaan usein, että lähetyksesi on noudettavissa, vaikkei tarkempia lähetystietoja tai noutopaikkaa kerrota, Eronen huomauttaa. 

Jos viestiin upotetun linkin uskaltaa avata, kannattaa huomio kiinnittää jälleen sivuston nimeen. 

– Kannattaa katsoa onko kyse jonkun todellisen lähetyspalvelun osoitteesta. Jos sivusto mainitsee jostain odottavasta maksusta, kannattaa myös olla varuillaan. Yleensä mahdolliset toimitusmaksut maksetaan ennen pakettien lähettämistä. 

Eronen painottaa myös, ettei luottokorttitietoja kannata ikinä lähettää niitä kalasteleville huijareille. 

Varo tilausansoja 

Tietyissä huijausviesteissä saatetaan tarjota kalliita tuotteita epäuskottavan halpaan hintaan. 

Näissä tapauksissa on usein kyseessä tilausansasta, jossa uhri yritetään saada sitoutumaan säännöllisiin maksuihin. 

– Näissä tapauksissa kannattaa usein lukea sivun lopussa olevat tekstit. Usein siellä on kirjoitettu melko pienikokoisella tekstillä, että kyseessä on arvonta ja lähettämällä tietosi sitoudut säännöllisiin kuukausimaksuihin.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja