Tutulla sanonnalla tieteellistä perää – henkinen ikä voi todella nuorentaa

0:56

”Olet niin vanha kuin tunnet olevasi”, sanoo sananlasku. Eteläkorealainen tutkimus viittaa siihen, että sanonnassa on perää.

Videolla kerrotaan, millainen liikunta on parasta aivojumppaa!

Pienessä Soulin yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten ihmisten tuntemus omasta iästään vaikuttaa kehon ikääntymiseen.

Asiaa selvittääkseen tutkijat kuvasivat 68 terveen 59–84-vuotiaan ihmisen aivoja määrittääkseen aivoissa olevan harmaan aineen määrää. Harmaassa aineessa on hermosolujen solukeskuksia ja viejähaarakkeita, jotka käsittelevät kaikkea tietoa.

Aivokuvauksen lisäksi tutkijat mittasivat osallistujien kykyä selviytyä kognitiivisia taitoja mittaavista testeistä, kuten muistitesteistä. Tutkittavat saivat myös kertoa tutkijoille käsityksensä omasta terveydentilastaan sekä siitä, minkä ikäiseksi itsensä kokivat.

Henkinen ikä vaikuttaa aivojen rakenteeseen

Tulosten mukaan henkiseltä iältään nuorekkaat pärjäsivät muita paremmin muistitesteissä, luonnehtivat terveydentilaansa paremmaksi ja raportoivat vähemmän masennuksen oireita kuin muut.

Ikäänsä nuoremmaksi itsensä kokevien aikuisten aivoissa oli lisäksi enemmän harmaata ainesta.

Ero oli havaittavissa, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut raportoidut seikat: ihmisen persoonallisuuden, terveydentilan, kognitiiviset taidot sekä masennuksen oireet.

– Huomasimme, että nuorekkaaksi itsensä kokevilla ihmisillä oli rakenteellisesti nuoremmat aivot, sanoi tutkimusta tehnyt Jeanyung Chey CTW News -kanavan mukaan.

"Henkisten vanhusten" syytä tarkastella elintapojaan

Tutkijarymä on laatinut ilmiölle kaksi selitystä.

Ensimmäisen mukaan ihmiset, jotka kokevat itsensä vanhoiksi, saattavat tavallaan tuntea aivoissaan käynnistyneen ikääntymisprosessin. Tässä ikääntymisprosessissa aivojen harmaa aines vähenee, mikä tekee esimerkiksi kognitiivisista tehtävistä suoriutumisesta haastavampaa.

Toinen vaihtoehto on, että itsensä nuorekkaiksi tuntevat ihmiset viettävät psyykkisesti ja fyysisesti aktiivista elämää. Tällainen elämäntapa voi edistää aivojen terveyttä.

– Jos joku tuntee itsensä vanhemmaksi kuin oikeasti on, heidän kannattaisi arvioida elämäntapojaan, Chey sanoo.

Tutkimus esiteltiin Frontiers in Aging Neuroscience -julkaisussa.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja