8 harrastusta, jotka parantavat terveyttä – eivätkä ole liikuntaa

Liikunnan terveyshyödyistä puhutaan usein, mutta entä muut harrastukset? Health-lehti listasi harrasteet, jotka voivat parantaa terveyttäsi ilman hikoilua salilla!

1. Neulonta ja virkkaaminen

Itseään toistavat, käsillä tehtävät aktiviteetit vähentävät stressiä, sillä niiden vuoksi keskityt muuhunkin kuin päässäsi pyöriviin asioihin. Vuoden 2013 selvityksessä 81,5 prosenttia kutojista kertoi olevansa onnellisempi neulottuaan.

2. Värittäminen

Värittämisen hyödyt ovat samankaltaisia kuin kutomisen; se rentouttaa ja vähentää stressiä ja ahdistusta.

3. Vapaaehtoistyö

Yalen yliopiston ja UCLA:n selvityksen mukaan muiden auttaminen paransi mielialaa ja vähensi stressiä. Proceedings of the National Academy of Sciencessä julkaistun selvityksen mukaan rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen aktivoi aivojen palkintokeskusta.

4. Lemmikin omistaminen

Lemmikin hoivaaminen alentaa verenpainetta ja vähentää yksinäisyyttä. Ei liene yllätys, että vuoden 2011 selvityksen mukaan koiran omistaminen paransi myös fyysistä aktiivisuutta ja vähensi ylipainoa.

5. Kokkaaminen

Vuoden 2014 selvityksen mukaan säännöllisesti kotona ruokailevat ihmiset saavat päivittäin jopa 200 kilokaloria vähemmän. Eniten kotona kokkaavat henkilöt söivät myös 16 grammaa vähemmän sokeria päivittäin.

6. Meditointi

Tutkijoiden mukaan meditointi saattaa lievittää kipua ja henkistä tuskaa. Se on yhdistetty myös alentuneeseen verenpaineeseen ja stressin aiheuttamien tulehdusten vähenemiseen!

1:10

7. Puutarhanhoito

Norjalaisselvityksessä kolme kuukautta puutarhaa hoitaneiden mieliala oli parantunut; Alankomaissa tehdyn tutkimuksen mukaan puutarhatyö vähensi stressiä. Lisäksi mullan tuntu käsissä ja puutarhan monet tuoksut rentouttavat!

8. Matkailu

Loman pitäminen parantaa terveyttä: vuoden 2010 tutkimuksen mukaan matkailu ja muut vapaa-ajan aktiviteetit laskevat verenpainetta ja stressihormonien tasoja. Ja kyllä – jätä sähköpostisi rauhaan loman ajaksi!


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja