Näin SM-liigan johto kommentoi esillä ollutta 10+10-sarjamalli-ideaa – "Ei realismia"

SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi TUTOn liigahakemusta 4:12
Video: SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi TUTOn liigahakemusta

SM-liigan yhtiökokous päätti aiemmin syksyllä, että karsinnat palaavat Liigaan keväällä 2025. Nyt Liigan johto avasi aihetta – puhuen muun muassa paljon esillä olleesta 10+10-mallista.

Liigan yhtiökokous päätti 12. lokakuuta avata sarjan, kun se palautti karsinnat Liigan runkosarjassa viimeiseksi jäävän ja Mestiksen mestarin välille. Samalla yhtiökokous määritti, että jatkossa Liigassa voi pelata maksimissaan 16 joukkuetta.

SM-liiga Oy:n toimitusjohtajan Mikko Pulkkisen mukaan pöydällä oli ”useita sarjamallivaihtoehtoja”. 

– Nyt näimme, että tämä on seuraava askel, mikä meidän pitää ottaa. Saimme tuon jälkeen kaksi Liigan ulkopuolista hakemusta, ja jatkossa asiaa pitää tarkistella uudelleen. Tämä ei ole kuitenkaan mikään määräaikainen ratkaisu, Pulkkinen sanoo.

SM-liigan lisenssitoimikunta otti vastaan yhteensä 17 ensi kautta koskevaa hakemusta. Nykyisten 15 liigaseuran lisäksi hakijoiden joukossa olivat Kiekko-Espoo ja TUTO.

Tuore tieto tarkoitti sitä, että liigapaikkaa hamuaa yhteensä 18 joukkuetta – ainakin teorian tasolla. Tällä hetkellä Mestiksessä pelaava Jokerit ei jättänyt vielä liigahakemusta, mutta vuoden päästä tilanne saattaa olla hyvinkin toinen.

Tätä kautta huomio kääntyy siihen, että pitäisikö Suomen jääkiekon pääsarjoihin ajaa niin sanottu A+B-liigamalli, tarkemmin joko 10+10- tai 12+12-joukkueen järjestelmä.

Näistä 10+10-malli on ollut isosti julkisuudessa esillä.

– Tuohon liittyy niin paljon muitakin asioita kuin pelkästään urheilupuoli. Puhutaan osakeyhtiöstä ja Suomi on tietynkokoinen markkina-alue, mikä tuottaa omat vaikeudet sille, että miten mikäkin malli toimii taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Sen lisäksi esiin nousevat olosuhteet, areenat, miten seuran alueellinen toiminta pyörii ja niin edelleen. Jos mentäisiin pelkästään kilpailu edellä, niin nyt käyttöön otettava malli voisi olla toisenlainen. Pitää olla tällä hetkellä iloinen siitä, että Liiga on avattu. Otamme nyt kokemuksia vastaan, että miten kaikki lähtee toimimaan. Tarkistelemme sitten jossain vaiheessa malleja uudelleen, SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen perkaa MTV Urheilulle.

– Meillä on vastuu katsoa sen perään, että rima pysyy korkealla. Ei voida mennä siihen, että amatööritasolla toimiva seura voisi pelata Liigassa. Nyt kun sarja on avattu, se antaa unelman siitä, että alemmalla sarjatasolla pelaava seura voi haastaa Liigassa pelaavan seuran. Samaan aikaan on selvää, että ei Suomessa ole hirveästi sellaisia paikkoja (tai tahoja), joissa voisi pyörittää liigatasolle riittävää toimintaa. 20 ammattilaisjoukkueen saaminen Suomeen, missä kaikilla olisi liigatason olosuhteet – ei se vain ole realismia, SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo suoraan.

Hiltusen mukaan 2030-luvulla ollaan pisteessä, missä liigaseuralla pitää olla vähintään 10 miljoonan euron liikevaihto, jotta se voisi pärjätä sarjassa. 

– Tuo asettaa kovasti haasteita, Hiltunen myöntää. 

SM-liiga on käynyt Mestistä operoivan Suomen Jääkiekkoliiton kanssa keskusteluja siitä, mihin suuntaan Suomen jääkiekon pääsarjoja viedään jatkossa. Liiton talousjohtaja Jaakko Luumi vahvistaa, että 10+10-malli on ollut esillä.

– Se on yksi esimerkki, mutta ihan kaikki näkökulmat ovat olleet mukana keskusteluissa. Kyllä liitossa koetaan, että nyt mennään oikeaan suuntaan, muun muassa tämän tuoreimman avaamispäätöksen myötä. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja tehdään tarvittaessa uusia päätöksiä. 10+10-mallissa on paljon ratkaistavaa, eikä sekään välttämättä tekisi autuaaksi, Luumi miettii. 

Lue myös:

    Uusimmat