Mainos

Laukaan maneesiturman taustalla tietokatko

Laukaassa 13.2.2013 tapahtuneen maneesisortuman tutkinta on valmistunut.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnan perusteella onnettomuuden syyksi on varmistunut maneesin suunnittelussa, konepajavalmistuksessa ja rakentamisprosessissa olleet vakavat puutteet ja virheet.

Tutkintaryhmän kertoi jo elokuussa, että rakennesuunnittelu jakautui kahdelle suunnittelijalle, joiden kesken syntyi väärinkäsitystä kuormalaskennassa. Virhe johti siihen, että suunniteltu rakenne oli merkittävästi normeissa vaadittua heikompi.  Lisäksi hitsausliitoksissa oli puutteita.

Myöskään rakenteen jatkuvaa sortumista ei ollut estetty eli teräskehän pettäminen johti aina seuraavan kehän pettämiseen. Rakennus oli toteutettu puutteellisilla suunnitelmilla ja osin jopa ilman suunnitelmia.

Vuonna 1995 valmistuneen maneesin rakenne oli samanlainen kuin Liedossa 2010 sortuneessa rakennuksessa. Onnettomuustutkintakeskus antoi tuolloin ilmoituksen turvallisuusuhasta. Viesti kulki ympäristöministeriöstä ELY-keskusten kautta kuntien rakennusvalvontoihin, mutta ei päätynyt Laukaan maneesin käyttäjälle.

Onnettomuustutkintakeskus toistaakin jo aiemmin antamansa suosituksen siitä, että rakennuksille tulisi kehittää katsastusmenettely. Menettelyllä voitaisiin löytää rakennukset, joissa voi olla sortumavaara.

Laukaan ratsastusmaneesin sortumassa kuoli yksi lapsi ja loukkaantui neljä ihmistä. Sortumatapahtuma oli nopea, joten ratsastustunnilla olleilla ei ollut mahdollisuutta ehtiä pois sortuman alta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.