Mainos

Tutkintapyyntö KRP:lle väylämaksusotkuista

Kansanedustaja Erkki Pulliainen on tehnyt keskusrikospoliisille selvityspyynnön merenkulun väylämaksuepäselvyyksistä. Tutkintapyynnön mukaan valtio voi menettää 60 miljoonaa euroa, jos virheellisiä maksuja ei oikaista jälkiperinnällä. Pulliainen on tyytymätön niin merenkulkulaitoksen kuin liikenne- ja viestintäministeriön toimiin asiassa. Merenkulkulaitos vakuuttaa selvittäneensä väylämaksuepäselvyyksiä perusteellisesti.

Väylämaksu peritään Suomen satamissa käyviltä laivoilta korvaukseksi väylien käytöstä ja murtaja-avusta. Mitä parempi jääluokka aluksella on sitä pienempi on maksu. Tämä on houkutellut monet ulkomaiset alukset ilmoittamaan tarkastajille todellista paremman jääluokan ja näin on selvitty pienemmillä maksuilla. Suurimpien arvioiden mukaan Suomen valtio olisi menettänyt kymmenen vuoden aikana satojen miljoonien eurojen väylämaksutulot.

Eduskunnan liikennevaliokunta on useaan kertaan perännyt merenkulkulaitokselta tehokkaampia toimia väylämaksuhuijauksien selvittämiseksi. Tänään siirryttiin astetta järeämpiin keinoihin, kun kansanedustaja Erkki Pulliainen kertoi tehneensä keskusrikospoliisille tutkintapyynnön merenkulkulaitoksen virkamiesten toimista. Pulliaisen mielestä virkamiehet ovat olleet haluttomia tekemään selvitystyötä ja oikaisemaan virheellisiä maksuja jälkiperinnällä.

- Kun minimaalinen osa tapauksista on edenny ja valtiolle on kymmenien miljoonien eurojen tappiot tulemassa, niin tämä oli viimeinen mahdollinen teko, sanoo vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen.

Merenkulkulaitoksen johto ei tänään halunnut kommentoida asiaa kameran edessä. Sen sijaan julkisuuteen annettiin tiedote, jossa vakuutetaan, että asiaa on selvitetty perusteellisesti. Runsaalla sadalla aluksella on todettu olevan jääluokkaa koskeva ongelma. Niistä 90 tiedot on toimitettu tullille jälkimaksatusta varten.

Nyt nämä kaksi mapillista väylämaksuihin liittyviä asiapapereita ovat keskusrikospoliisin tutkittavana. Liikenne- ministeriö ilmoitti heti tänään perustaneensa työryhmän pohtimaan väylämaksujen uudistamista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.