Mainos

Tutkimusryhmä: Tämä mies vastasi MH17-matkustajakoneen alasampumisesta – upseeri "Orion" on toiminut aiemminkin Venäjän peitehankkeissa

11:00

Malesialaiskoneen alasampumista selvittänyt vapaaehtoisista koostuva tutkimusryhmä Bellingcat yhdessä venäläisen The Insider -lehden ja yhdysvaltalaisen McClatshy-julkaisun kanssa ovat tunnistaneet mahdollisen tapaukseen liittyvän avainhenkilön.

Tutkimusryhmän mukaan kyseinen henkilö on Orioniksi kutsuttu GRU-upseeri Oleg Vladimirovitsh Ivannikov. GRU on Venäjän asevoimien tiedusteluelin. Ivannikovista käytetään myös nimiä Andrei Ivanovitsh sekä Andrei Ivanovitsh Laptev.

Bellingcatin mukaan Ivannikov on hyvin suurella todennäköisyydellä toiminut malesialaiskone MH17:n alasampumisen aikana upseerina Venäjän puolustusministeriön yleisesikunnan päähallinnossa.

Salaisten hankkeiden mies

Ivannikov on toiminut Bellingcatin mukaan Venäjän tiedustelupalvelujen peitehankkeissa aiemminkin. Hän oli muun muassa 2006–2008 sittemmin itsenäiseksi Georgiasta julistautuneen Etelä-Ossetian puolustus- ja hätätilaministeri.

Bellingcat on pyrkinyt selvittämään Ivannikovin henkilö- ja työhistorian. Sen mukaan Ivannikov syntyi 2. 4. 1967 Itä-Saksassa venäläisen prikaatinkenraalin poikana.

Ivannikov opiskeli Kiovan sotilasakatemiassa ja valmistui lopulta Moskovassa ilmavoimien instituutissa 1990. Myöhemmin hänestä tuli sotilastiedustelun GRU:n upseeri.

Malesialaiskoneen alasampumisen tapahtui Itä-Ukrainassa 18.7.2014. Ukrainan tiedustelupalvelu SBU julkaisi puhelinkeskusteluja, joiden arveltiin liittyvän alasampumiseen, jossa kuoli 298 ihmistä.

Puhelut avainasemassa

14.7.2014 eli kolme päivää ennen alasampumista nauhoitetussa puhelussa Ivannikovin kerrotaan sanoneen, että "heillä on Buk-ohjus" ja että "he aikovat aloittaa (Ukrainan sotilaskoneiden) alasampumisen".

Kansainvälisen tutkintaryhmän eli JIT:n julkaisemista viidestä puhelusta kaksi käytiin Ivannikovin eli Orionin (Oreonin) sekä Nikolai Fedorovitshin eli Delfinin välillä. Lisäksi Orion puhuu kolmannessa puhelussa kolmannelle osapuolelle. Näissä puheluissa ei erikseen mainittu Buk-ohjusta.

Kyseinen kolmas puhelu on Bellingcat-ryhmän mielestä oleellinen, sillä puhelussa kerrottu kulkueen reitti täsmää Buk-ohjuksen laukaisualustan liikkeisiin sinä päivänä, kun ohjus osui malesialaiskoneeseen.

Bellingcat-ryhmä mukaan se, että Ivannikov puhui Ukrainan tiedustelupalvelun julkaisemassa puhelussa alasampumisesta ja sen jälkeen esiintyy useissa kansainvälisen tutkintaryhmän julkaisemissa puheluissa tarkoittaa, että Ivannikovilla olisi ollut jonkinlainen tehtävä, joka liittyy Buk-ohjuksen liikkeisiin.

Kansainvälinen tutkintaryhmä JIT on pyytänyt apua syyllisten selvittämiseksi. JIT ei ole julkaisut epäiltyjen nimiä mutta sanoo rajanneensa epäiltyjen joukon muutamaan kymmeneen.

Ivannikov johti Luhanskin kansantasavaltaa

Bellingcat-ryhmän mukaan Ivannikov on toiminut niin sanotun Luhanskin kansantasavallan LNR:n sotilasneuvonanaja ja on ollut alueen de facto poliittinen johtaja vuonna 2014. LNR on Itä-Ukrainan kapinallisalueelle julistettu tasavalta, joka ei halua kuulua Ukrainaan.

Ivannikov saapui Luhanskin alueelle vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla ja oli alueella ainakin seuraavan vuoden kevääseen saakka.

Bellingcatin mukaan Ivannikov koordinoi ja valvoi Venäjän armeijan, alueen venäläismielisten separatistien ja Venäjän Wagner-ryhmän palkkasotilaiden toimia.

Ivannikov valvoi myös sotilaskaluston hankintaa ja kuljetusta Venäjältä Ukrainan alueelle. Ivannikov oli vastuussa näistä toimista myös silloin, kun malesialaiskone ammuttiin alas.

Puhelutiedot paljastivat osoitteen

Bellingcatin selvitys on hyvin seikkaperäinen ja se kertoo yksityiskohtaisesti muun muassa siitä, kuinka Orioniksi kutsutun henkilön puhelut pystytään yhdistämään Ivannikoviin.

Bellingcat itse sanoo raportissaan, että sen löydökset kertovat nyt ensimmäistä kertaa suorista ja epäsuorista yhteyksistä, joissa korkea-arvoinen aktiivisessa palveluksessa oleva venäläinen upseeri toimi Ukrainan alueella, kun malesialaiskone ammuttiin alas.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja