Selvitys paljastaa: He ovat Venäjän kauko-ohjaintappajat – ohjaavat risteilyohjuksia, jotka surmanneet siviilejä Ukrainassa

Digietsiväryhmä Bellingcat selvittää sotarikoksia avoimista lähteistä 2:18
Katso myös: Digietsiväryhmä Bellingcat selvittää sotarikoksia avoimista lähteistä.

Tutkivan journalismin ryhmä Bellingcat kertoo, että 33 nuorta tietoliikenneinsinööriä on ollut Venäjän tuhoisien ohjusiskujen takana. Asiasta kertoivat Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat ja Iltalehti.

Ryhmä ohjelmoi Venäjän risteilyohjusten iskukohteet, joita ovat olleet siviili-, sotilas- ja infrastruktuurialueet Ukrainassa.

Iskut alkoivat nopeasti Ukrainan iskettyä Kertshinsalmen siltaan Venäjän Ukrainalta vallanneella Krimin niemimaalla.

Selvityksen mukaan Venäjän ohjusiskut eivät kuitenkaan olleet lähtökohtaisesti kosto, koska niitä suunniteltiin jo ennen Ukrainan siltaiskua Krimillä.

Selvitys puhelutietojen avulla

Bellingcat teki laajan selvityksen ryhmän jäsenistä ostamalla puhelintietoja pimeiltä markkinoilta. Samalla tavalla ryhmä paljasti oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkyttäjän viime vuonna.

Bellingcatin selvityksen mukaan ohjusreititysryhmää johtaa everstiluutnantti Igor Bagnjuk

Bagnjukin ansioitui Venäjän Syyrian-operaatiossa ja valmistui Venäjän strategisten ohjusjoukkojen akatemian Moskovan eteläpuolella toimivasta oppilaitoksesta.

Alaiset eri taustoista

Bagnjukin puhelutietoja vertaamalla selvisi 33 ihmisen joukko enimmäkseen alle 30-vuotiaita asiantuntijoita, joista osalla on taustaa yksityisellä sektorilla.

Salainen ryhmä koostuu suurelta osin nuorista it-alalla ja teknologian parissa työskennelleistä miehistä ja naisista. Osalla on taustaa tietokonepeleistä.

Osa myös työskenteli Venäjän asevoimien komentokeskuksessa Damaskoksessa vuosina 2016–2021. Tuolloin Venäjä laukaisi risteilyohjuksia Syyriaan. 

Pietarissa ja Moskovassa työskentelevä joukko jakaantuu kolmeen ryhmään, joista yksi vastaa laivaston Kalibr-ohjusten reitittämisestä, toinen ilmavoimien H-101-ohjusten reiteistä ja kolmas maasta ammuttavien Iskander-ohjusten reiteistä.

Virallisesti he työskentelevät Venäjän asevoimien yleisesikunnan laskennallisessa keskuksessa eli GVC:ssä.

Puheluralli siltaiskun jälkeen

Bagnjukin ja ryhmän väliset puhelutiedot viittaavat siihen, että reititykset alkoivat jo lokakuun 2. päivänä.

Eniten puheluja Bagnjukin ja hänen alaistensa välillä käytiin lauantaina 9. lokakuuta, eli Kertshinsalmen siltaiskuja seuranneena päivänä.

Puhelutiedot siis viittaavat siihen, etteivät ohjusiskut olleet kostoa Ukrainan oletetusta pommi-iskusta Krimin sillalle, mutta niiden suunnittelu alkoi jo aiemmin.

Bellingcat kertoo myös ottaneensa puhelimitse yhteyttä ryhmän jäseniin.

Yksi ryhmän jäsen lähetti yhteydenottojen jälkeen Bellingcatille ryhmäkuvan johtajasta ja osasta ohjelmoijia vuodelta 2013.

Bellingcatin selvityksessä on myös suomalaisittain kiinnostava yksityiskohta. Iltalehti kertoo, että kuvan keskijanassa on Vitali Yaskelaynen -niminen henkilö. Miehen sukunimi voisi olla alkuperäisessä muodossaan "Jääskeläinen", mutta varmuutta asiasta ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat