Tutkimusmatkailija Degerman vietti kuusi viikkoa Etelämantereella: "Kylmissä olosuhteissa juon rypsiöljyä energian saamiseksi"

Tutkimusmatka Etelämantereen jään alle 7:47

Äärimmäisissä olosuhteista palanneet Alf Norkko ja Patrick Degerman kertoivat, että Etelänapamantereella olosuhteet ovat aina vaativat. Mantereella retkeilijöiden on varauduttava myös yllättäviin asioihin, kuten riittävään energiansaamiseen. 

Huomenta Suomen vieraat professori Alf Norkko ja tutkimusmatkailija Patrick "Pata" Degerman palasivat vastikään Etelänapamantereelta. Tutkimusretkellä tutkittiin Etelämantereen merta ja ilmastonmuutosta alueella.

– Etelänapamanner on globaalisti erittäin merkittävässä asemassa ilmastonmuutoksen kannalta. Se on kuin herätyskello muulle maailmalle. Tällä hetkellä mantereen tilanne on vaihteleva, joissain paikoissa ilmasto on lämmennyt, mutta alue, jota tutkimme, on pystynyt jo pitkään stabiilina. Joissain paikoissa merijää on jopa kasvanut, Norkko kertoo.

Osana mantereen tutkimusmatkaa kaksikko sukelsi jään alla, jota he kuvailevat upeaksi kokemukseksi.

– Etelänapamantereella meren alla on uskomattoman paljon elämää. Meren alta avautuu maaginen maailma, Norkko luonnehtii.

Etelämanner on karu paikka

Etelämantereella tutkimuksen teko tarkoittaa selviytymistä ankarissa olosuhteissa.

– Etelänapamanner on maailman kylmin, tuulisin, korkein ja kuivin paikka. Jouduimme kuljettamaan 30 000 kiloa tavaraa miehistökuljetusvaunulla paikasta toiseen, joten pelkästään tällainen tehtävä on olosuhteissa raskas ja vie aikaa, Degerman kertoo.

Degermanilla on pitkä historia tutkimusmatkailusta. Hän on vieraillut kaikilla maailman mantereilla sekä yhdeksässä paikassa, mihin muut ihmiset eivät ole vielä menneet.

– Yleensä paikat, joihin kukaan muu ei ole koskaan mennyt, ovat käymättömiä, koska kukaan sinne muu ei tahdo sinne edes mennä, Degerman nauraa.

Hän on myös vuosien varrella oppinut yllättäviä niksejä selviytymiseen ankarissa olosuhteissa. Tutkimusmatkoilla Degerman syö paljon voita, juustoa ja juo rypsiöljyä.

– Jos on kylmää ja kuivaa, ihminen saattaa kuluttaa kaksi tai jopa neljä kertaa enemmän energiaa. Silloin on pakko syödä rasvaa, sillä siinä on paljon energiaa, Degerman kertoo.

– Tosin Etelänapamantereella emme syöneet voita, vaan meillä oli teltat, joissa teimme lämmintä ruokaa. Tämä oli siis Patalle gourmet-matka, professori Norkko nauraa.

Degerman kertoo, että aikaisemmin ahkerasti voita syönyt tutkimusmatkailija joutui vaihtamaan energianlähteensä rasvat pehmeämpiin lääkärin suosituksesta.

– Ikäiselläni miehellä voinsyönti näkyy jopa hälyyttävän korkeana kolesterolina. Lääkäri käski minua vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin, siispä aloin juomaan rypsiöljyä, Degerman kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat