Mainos

Tutkimus: Veljesten määrällä yllättävä vaikutus seksuaaliseen suuntautumiseen

Homomiehillä on yleisesti ottaen enemmän veljiä kuin heteromiehillä. Ilmiön syyksi on povattu veljien syntymäjärjestystä, ja nyt luuloille on saatu tieteellistä vahvistusta.

Vanhempien veljien uskotaan vaikuttavan seksuaaliseen suuntautumiseen noin 15 prosentilla homomiehistä. Syy nuorimman veljen seksuaaliseen suuntautumiseen saattaa löytyä äidin raskauden aikana tuottamista vasta-aineista.

Tutkijat nimittäin huomasivat, että poikia odottavien naisten elimistössä kehittyy vasta-ainetta, joka vaikuttaa lapsen sukupuolen mieheksi määritteleviä Y-kromosomeja tuottavaan proteiiniin. Kyseinen proteiini on merkityksellinen aivojen verkostoitumisen kehittymisessä.

PNAS-julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat olettavat, että proteiini vaikuttaa nimenomaan niihin aivojen alueisiin, jotka säätelevät seksuaalista viehätystä. Proteiiniin vaikuttavien vasta-aineiden korkea taso saattaakin tehdä seksuaalisen kiinnostuksen samaa sukupuolta kohtaan todennäköisemmäksi.

Poikalasten määrä vaikuttaa äidin elimistöön

Tulokseen päädyttiin tarkastelemalla ja vertailemalla 142 naisen verinäytteitä. Kävi ilmi, että useista poikalapsista viimeisenä homoseksuaalisen lapsen synnyttäneillä naisilla proteiinien vasta-ainetasot olivat korkeammat kuin naisilla, joilla oli homoseksuaalinen lapsi, muttei tätä vanhempia poikalapsia. 

Heteroseksuaalisten poikien äideillä vasta-aineita oli elimistössään vielä vähemmän. Kaikista vähiten niitä löytyi kuitenkin naisilta, joilla ei ollut ainuttakaan poikalasta.

Tutkijat päättelivät, että proteiinin vasta-aineita kertyy useiden poikaraskauksien jälkeen äidin elimistöön, mikä voi vaikuttaa viimeisenä syntyneiden jälkeläisten seksuaaliseen suuntautumiseen.

On kuitenkin tärkeää huomioida tutkimukseen osallistuneiden naisten pieni määrä. Tulosten perusteella ei ole mahdollista vedenpitävästi väittää, että vasta-aineiden määrä olisi todellinen biologinen mekanismi veljesilmiön takana.

Saattaakin olla, että äidin elimistön vasta-ainetasot ovat vain yksi osa seksuaaliseen suuntautumiseen vaikuttavassa suuressa palapelissä.

***

7:40

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.