”Homogeeniä” ei ole olemassakaan – tämän verran perimä vaikuttaa seksuaalisuuteen

Päivän nimi: Tapani Kiminkinen 8:11
Videolla suomalainen huippututkija muistuttaa geenitestien varjopuolesta.

Lähes puolen miljoonaan ihmisen geeneihin perustuva analyysi osoittaa, että ”yksittäistä homogeeniä” ole olemassakaan, uutisoi muiden muassa Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sen sijaan homoseksuaaliseen käyttäytymiseen vaikuttavat useat geenimuutokset, joilla yksittäin tarkasteltuna on hyvin pieni vaikutus ihmiseen.

Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että geneettiset tekijät selittävät korkeintaan 25 prosenttia samasta sukupuolesta seksuaalisesti kiinnostuneiden käytöksestä.

Löydökset perustuvat yli 468 000 ihmisen geenitietoihin. Tiedot saatiin Britannian biopankista sekä geenitestejä tarjoavan 23andMe-yrityksen käyttäjärekisteristä. Lisäksi osallistujilta kysyttiin, oliko heillä yksinomaan samaa biologista sukupuolta olevia seksikumppaneita vai myös eri sukupuolta edustavia partnereita.

Harvardin yliopiston ja Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat päättelivät, että genetiikan osuus voi selittää 8–25 prosenttia homoseksuaalisesta käyttäytymisestä, kun koko genomi otetaan huomioon.

Viisi geenimuutosta vahvimmin yhteydessä homoseksuaalisuuteen

Erityisesti viisi geenimuutosta näytti olevan yhteydessä homoseksuaaliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi yksi näistä geenimuutoksista oli kytköksissä hajuaistiin ja toinen sukupuolihormoneihin. Yksittäisillä geenimuutoksilla on hyvin pieni vaikutus ihmisen seksuaaliseen käyttäytymiseen. Yhteensä nämä viisi geneettistä muunnosta selittävät vähemmän kuin yhden prosentin homoseksuaalisen käyttäytymisen vaihtelusta.

Tämä viittaa siihen, että monet muutkin geneettiset variantit, joilla jokaisella on hyvin pieni rooli seksuaalisessa käytöksessä, vaikuttavat homoseksuaalisuuteen.

Yhdessä ympäristön ja kokemusten kanssa geenimuutokset voivat kuitenkin muokkaantua, mikä ilmenee homoseksuaalisena käyttäytymisenä.

Yksittäistä ”homogeeniä” ei ole olemassakaan

Löydökset osoittavat, että ei ole olemassa yksittäistä ”homogeeniä”, eikä ihmisen seksuaalista suuntautumista siis voi ennustaa esimerkiksi geenitestin perusteella. Homoseksuaalisuus on normaalia lajinsisäistä vaihtelua, jota ei pitäisi yrittää ”parantaa”, tutkijat huomauttavat.

Tutkimuksen puutteiksi voi laskea sen, että löydökset perustuivat pitkälti eurooppalaiseen syntyperään eikä osallistujien ikä vastannut täydellisesti koko väestöä. Lisäksi tutkimus perustui osin itseraportointiin.

Lue myös:

    Uusimmat