Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Omega-3-rasvahapoilla voi pienentää aivoinfarktin riskiä?

Omega-3-rasvahappoja löytyy esimerkiksi lohesta.
Omega-3-rasvahappoja löytyy esimerkiksi lohesta.Lehtikuva
Julkaistu 19.10.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Tuoreen tutkimuksen perusteella muun muassa kalasta saatavat omega-3-rasvahapot voivat auttaa aivoinfarktien välttämisessä.

Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kolmen suuren yhdysvaltalaistutkimuksen aineistoihin. Näyttää siltä, että eri rasvahapot vaikuttavat eri reittejä syntyviin aivoinfarkteihin.

Suotuisia vaikutuksia liitettiin dokosaheksaeenihappoon (DHA) ja dokosapentaeenihappoon (DPA).

DHA liittyi erityisesti pienentyneeseen riskiin sairastua suurten suonten ateroskleroosin ja mikroangiopatian aiheuttamiin aivoinfarkteihin. Suuri DPA-pitoisuus puolestaan liittyi pienentyneeseen riskiin sairastua sydänperäisistä embolioista aiheutuviin aivoinfarkteihin, mutta myös muista syistä aiheutuviin aivoinfarkteihin.

Edellä mainittuja rasvahappoja on etenkin rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä.

Eikosapentaeenihappo (EPA), jota on myös runsaasti kalassa, ei tässä tutkimuksessa liittynyt terveyshyötyihin. Tuloksia kannattaa kuitenkin tulkita varoen, sillä rasvahappojen lisäksi monella muullakin seikalla on voinut olla vaikutusta.

Tutkimusten 8–11 vuotta kestäneinä seuranta-aikoina 950 potilasta sairastui aivoinfarktiin.

Suomessa aivoverenkiertohäiriöön sairastuu vuosittain noin 24 000 henkeä. Heistä aivoinfarktin saa 17 000 ihmistä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

15:18Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Lisää aiheesta:

Suomalaistutkijat selvittivät ruokavalion rasvahappojen vaikutusta diabetesriskiinTutkimus: Näin syömällä saattaa säästyä AlzheimeriltaRavintoaine, joka tutkitusti ehkäisee tappavia kansantauteja – tulisi kuulua kaikkien ruokavalioonTutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemaltaOmega-3-rasvahapot suojaavat riskiryhmäläisiä sepelvaltimotaudiltaOmega-3-rasvahapot voivat pelastaa kohtalokkaalta sydänkohtaukselta
RavitsemusLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 30.8.07:34
    Terveys ja hyvinvointi

    Nämä uskovaiset elävät keskimääräistä vanhemmiksi – terveysjohtaja kertoo, miksi