Tutkimus väittää: Ylipainoisten muisti paranee laihduttamalla – "Parantaa älyllistä suorituskykyä"

Keski-ikäisen ylipainoisen ihmisen kognitiiviset kyvyt, kuten muisti ja tarkkavaisuus paranevat laihdutuksen myötä, paljastaa tutkimus.

Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti meta-analyysilla, eli yhdistämällä aikaisempia tutkimuksia, että painon pudotuksella voi olla aivoja virkistävä vaikutus.

– Tutkimuksesta voi tehdä johtopäätöksen, että jos olet keski-ikäinen ja ylipainoinen, niin painon pudotus parantaa jonkin verran älyllistä suorituskykyä, tiivistää psykiatrian dosentti, Turun yliopistollisen keskussairaalan osaston ylilääkäri Tero Taiminen.

Viime marraskuussa lääketieteellisessä Neuroscience and Behavioral Reviews -lehdessä julkaistussa meta-analyysissa tutkimusryhmä tarkasteli yhteensä 20 tutkimusta, joista 13 oli etenevää seurantatutkimusta ja seitsemän satunnaistettua vertailututkimusta. Pääosa tutkimuksista oli tehty Yhdysvalloissa.

Seurantatutkimuksiin osallistui 551 keski-ikäistä ylipainoista ihmistä ja satunnaistettujen tutkimusten interventioryhmissä oli 328 ja verrokkiryhmissä 140 keski-ikäistä ylipainoista henkilöä. Tutkimuksissa laihdutusmenetelminä olivat ruokavalio, laihdutusleikkaus ja liikunta.

Seurantatutkimuksissa mukana olevilla henkilöillä painoindeksi laski keskimäärin 24 viikon aikana seitsemällä. Satunnaistettujen tutkimusten interventioryhmässä painoindeksi laski 20 viikon aikana keskimäärin kahdella ja puolella yksiköllä ja verrokkiryhmässä yhdellä.

Tutkimukseen osallistuneet ylipainoisia

Meta-analyysissa tuli ilmi, että seurantatutkimuksissa olevien ihmisten tarkkaavaisuus ja muisti paranivat hieman painon tippuessa. Vertailututkimuksissa paranivat tarkkaavaisuus, muisti ja kielellinen päättelykyky. Motorinen nopeus ei parantunut tutkimuksissa.

– Tärkeää on korostaa, että tutkimukseen osallistuneet olivat kaikki ylipainoisia. Eli tutkimustulos ei tarkoita sitä, että normaalipainoisen laihduttaessa tapahtuisi välttämättä sama asia. Aliravitsemus, jolloin painoindeksi on joko 18,5 tai alle, heikentää kognitiivista suorituskykyä. Tässä ei välttämättä myöskään pysty tekemään johtopäätöstä, että painon nousu huonontaa kognitiivisia kykyjä.

– Syömishäiriöistä esimerkiksi anoreksiaa on tutkittu paljonkin ja niissä tutkimuksissa on todettu, että anoreksiaa sairastaneilla kognitiivinen suorituskyky alkaa aliravitsemuksen myötä heikkenemään, huomioi psykiatrian dosentti Taiminen.

Meta-analyysissa todetaan, että yksin liikunta ei selitä tulosta, koska ainoastaan 78 potilasta laihdutti liikuntaa lisäämällä.

Insuliini yhteydessä muistiin 

Taiminen pitää meta-analyysin tuloksia kiinnostavina ja uskottavina.

– Näissä on kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä on meta-analyysi ja meta-analyysien tasot vaihtelevat. Tämä analyysi on julkaistu keskitason julkaisussa. On jopa mahdollista, että myöhemmin tehdään uusi meta-analyysi, joka kumoaa tämän tutkimuksen, Taiminen nostaa esille.

Merkille pantavaa Taimisen mukaan on, että tutkimusmäärät eivät ole kovin isoja. Meta-analyysissa tarkasteltiin satojen ihmisten laihdutuksen vaikutusta kognitiiviseen suorituskykyyn. Kaikki eivät tietenkään sovi muottiin.

– Esimerkiksi tarkkaavaisuuden kerrottiin parantuneen 95 prosentin todennäköisyydellä, vaikutuksen koolla 0.15 – 0.44. Puhutaan siis luottamusväleistä, jotka ovat samanlaisia kuin vaaligallupien virhemarginaalit. Vaikutuksen koko tarkoittaa ryhmien välistä eroa keskihajontayksikköinä, selventää Taiminen tutkimusta.

Meta-analyysissa kognitiivisten suoritusten paraneminen arvioitiin osaltaan johtuvan muun muassa verensokerin laskusta. Insuliinin tiedetään vaikuttavan muun muassa muistiin. Laihduttaessa sokeriaineenvaihdunta pienenee ja lisäksi laihduttaminen vähentää tulehdusreaktioita ja pienentää oksidatiivista stressiä. Nämä kaikki vaikuttavat aivojen toimintaan. 

Ensimmäisenä Suomessa meta-analyysin tuloksista kirjoitettiin Lääkärilehdessä. 

Lue myös:

    Uusimmat