Tutkimus: Toisen silmän äkillinen sokeutuminen voi ennustaa eteisvärinää

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko riskitekijät? Videolla kerrotaan, mitkä viisi asiaa lisäävät pitkäaikaissairauksien puhkeamisen todennäköisyyttä.

Verkkokalvon valtimotukos voi aiheuttaa toisen silmän äkillisen ja peruuttamattoman sokeutumisen, mutta se voi olla myös merkki taustalla olevasta eteisvärinä-rytmihäiriöstä.

Stroke-lehden julkaisemassa tutkimuksessa verkkokalvon valtimotukokseen sairastuneilla todettiin eteisvärinä yli 60 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokeilla. Riski oli samaa luokkaa kuin aivoinfarktiin sairastuneilla.

Myös riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli heillä lähes kolme kertaa suurempi kuin terveillä verrokeilla.

Tulokset perustuvat lähes 900 000 potilaan tietoihin kahdesta eri rekisteristä. Analyysissa oli mukana tiedot 100 verkkokalvon valtimotukokseen ja 6 600 aivoinfarktiin sairastuneesta sekä 1 000 terveestä samanikäisestä verrokista.

Verkkokalvon valtimotukokseen sairastuneista 50 prosentilla todettiin eteisvärinä kahden vuoden sisällä sairastumisesta.

Tukos aiheuttaa äkillisen ja kivuttoman sokeutumisen

Verkkokalvon valtimotukoksessa silmän verkkokalvon keskusvaltimo tai sen haarat tukkeutuvat, mikä johtaa äkilliseen ja kivuttomaan näön menetykseen toisesta silmästä. Sen taustalla on usein jokin sydän- ja verisuonitauti.

Tukokset eivät ole kovin yleisiä. Suomessa niitä todetaan noin 9 tapausta jokaista miljoonaa asukasta kohti.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkierron häiriö oireilevat.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat