Tutkimus: Tasa-arvo ei ole toteutunut edes Pohjoismaissa

Yhdessäkään maassa tai hyvinvointivaltiossa sukupuolten tasa-arvo ei ole toteutunut. Naisten koulutuspääoma työmarkkinoilla on aliarvostettu. Naisten keskimääräiset ansiot eivät yllä yhdessäkään maassa miesten ansioihin.

Valtiotieteen tohtori Kaarina Nurmen Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksella tekemä ja Työsuojelurahaston rahoittama tutkimus vahvistaa käsitykset tasa-arvon heikosta toteutumisesta. Nurmi sanoo, että sukupuolten eriarvoisuus murtuu hitaasti, vaikka koulutus naisistuu. Pian naisia on enemmistö korkeasti koulutetuista. Suomessa tasa-arvo ei ole juuri edennyt 70-luvun jälkeen. Palkkaeron tasoittuminen on pysähtynyt Suomessa 80-luvulla.

-Naisten koulutuspääoma on työmarkkinoilla aliarvostettu. Osa-aikaisuus ja katkeileva työura ovat leimallisia naisille. Työelämän ja politiikan johtotasoilla miehet ovat yliedustettuina. -Naisten keskimääräiset ansiot eivät yllä yhdessäkään maassa miesten ansioihin. Kokopäivätyössäkin palkkaero säilyy. Myös suoranaisen palkkasorron osuudesta on kansainvälistä näyttöä, Nurmi selvitti.

Tutkimus osoittaa, että koulutuksen kyky edistää sukupuolten tasa-arvoa on rajallinen ja epäjohdonmukainen. Naiset saavat kaikilla koulutustasoilla huonompaa palkkaa kuin miehet. Edes korkeakoulututkinnon hankkiminen ei auta naisia samapalkkaisuuteen. Nurmi yllättyi todetessaan, ettei kaikki olekaan Pohjoismaissa niin hyvin kuin on luultu verrattuna Etelä-Eurooppaan, jossa koulutus jakautuu tasaisemmin. Lisäksi naisten ja miesten palkkaero on Pohjoismaissa suuri.

Tasa-arvo ei toteudu käytännössä

Nurmen vastavalmistunut tutkimus "Työ, tasa-arvo ja hyvinvointimallin muutos: tutkimus naisten muuttuneesta työmarkkina-asemasta" on laajin tähän mennessä valmistunut alan tutkimus. Siinä oli mukana 12 OECD-maata. Nurmi halusi selvittää, mikä on tasa-arvon todellinen tila. Hän havaitsi, ettei tasa-arvo ole toteutunut edes Pohjoismaissa.

-Tasa-arvon vuosikymmenten tulos osoittautuu yllättävän laihaksi. Puheen tasolla tasa-arvo on tullut tutuksi, kyllästymiseen asti, mutta se on ulottunut käytäntöön paljon niukemmin. Puhe ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa silloinkin, kun konkreettiset esteet tasa-arvon tieltä on raivattu, Nurmi kiteytti.

Lue myös:

    Uusimmat