Tutkimus: Tämä yleinen tauti tekee infektioista vaarallisempia

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle.

Diabetesta potevat joutuvat infektioiden takia sairaalahoitoon selvästi muita todennäköisemmin. He myös menehtyvät infektioihin tavallista todennäköisemmin, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja siihen osallistui 12 000 keskimäärin 55-vuotiasta diabetespotilasta. Lähes 24-vuotisen seurannan aikana heillä todettiin 4 200 sairaalahoitoa edellyttänyttä infektiota.

Diabetesta potevien riski joutua sairaalahoitoon infektion takia oli noin 70 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Yhteys koski kaikkia infektioita, mutta etenkin jalkainfektioita. Ne olivat kuusi kertaa yleisempiä diabetesta sairastavilla. Riski oli myös suurempi alle 55-vuotiailla ja afroamerikkalaisilla potilailla.

Myös riski menehtyä infektioon oli noin 70 prosenttia suurempi diabetespotilailla. Kuolemia oli tosin varsin vähän, joten käytännössä riski ei ollut kovin suuri.

Diabetes voi heikentää immuunipuolustusta

Havainnot vahvistavat näyttöä diabeteksen ja infektioalttiuden yhteydestä ja korostavat infektioiden ehkäisyn ja hoidon merkitystä tässä potilasryhmässä.

Diabetes saattaa aiempien tutkimusten perusteella heikentää kehon immuunipuolustusta ja siten altistaa infektioille.

Onko välipalasi piilosokeripommi? Katso videolta esimerkkejä suosittujen naposteltavien sokeripitoisuudesta.


Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat