Tutkimus: Tällaiset ruoat kasvattavat riskiä sairastua Parkinsonin tautiin

Parkinsonin taudin oireet 1:39
Videolla kerrotaan, millaisia ovat Parkinsonin taudin tyypilliset oireet.

Paljon tyydyttyneitä eli niin sanottuja kovia rasvoja ravinnostaan saavat voivat olla muita suuremmassa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin. Tyydyttyneitä rasvoja on etenkin punaisessa lihassa ja maitotuotteissa.

Tiedot käyvät ilmi ruotsalaistutkimuksesta, jossa 42 000 potilasta seurattiin lähes 18 vuoden ajan. Seurannan aikana heistä 465 sairastui Parkinsonin tautiin.

Eniten tyydyttyneitä rasvahappoja ruoastaan saavat sairastuivat Parkinsonin tautiin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruoassa niitä oli vähiten. Muut rasvahapot eivät vaikuttaneet sairastumisriskiin tässä aineistossa.

Tutkimuksesta ei voi päätellä, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta tyydyttyneet rasvahapot voivat muun muassa edistää tulehdusta, mikä altistaa sairastumiselle. Aiemmissa tutkimuksissa terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jossa on vähänlaisesti tyydyttyneitä rasvoja, on yhdistetty pienempään Parkinsonin taudin riskiin.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa lepovapinaa, liikkeiden hidastumista ja jäykkyyttä. Tautia ei voida parantaa, mutta lääkkeet ja kuntoutus hillitsevät oireita. Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Katso videolta, miltä näyttää oikeasti puoli kiloa kasviksia päivässä – punnitsimme neljä erilaista vaihtoehtoa.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat