Kohtalokkaan eturauhassyövän vaaraa voi pienentää geeneistään huolimatta

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet.

Tutkimuksen mukaan terveelliset elämäntavat pienentävät eturauhassyövän vaaraa.

Eturauhassyöpä on hyvin perinnöllinen sairaus, mutta geeneistä huolimatta myös elämäntavoilla on suuri merkitys sairastumisessa. Tuoreen tutkimuksen perusteella terveelliset elämäntavat saattavat myös vähentää eturauhassyövästä johtuvia kuolemia miehillä, jotka ovat suuressa sairastumisvaarassa perimänsä vuoksi.

Tulokset perustuvat yhteensä 12 000 miehen 27-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 3 000 miestä sairastui ja 440 menehtyi eturauhassyöpään.

Kun tutkijat jakoivat miehet ryhmiin geneettisen sairastumisriskin perusteella, suurimmassa perinnöllisessä sairastumisvaarassa olevat sairastuivat ja menehtyivät eturauhassyöpään neljä kertaa todennäköisemmin kuin miehet, joiden geneettinen sairastumisriski oli pieni.

Suurimmassa geneettisessä sairastumisvaarassa olevien riskit olivat kuitenkin selvästi pienempiä, jos he noudattivat terveellisiä elämäntapoja. Terveellisesti elävien riski menehtyä eturauhassyöpään seurannan aikana oli lähes 50 prosenttia pienempi kuin epäterveellisimmin elävien, tulokset osoittivat.

Savuttomuus, riittävä liikunta ja normaalipainoisuus, mutta myös monipuolinen ja terveellinen ruokavalio liittyivät pienempään eturauhassyöpäkuolleisuuteen.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat terveellisten elämäntapojen auttavan riippumatta siitä, millaiset geenit ihmisellä on. Tutkimus julkaistiin European Urology -lehdessä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa se todetaan vuodessa runsaalta 5 000 mieheltä.

Katso myös: Eturauhassyöpään on kehitetty suomalaislääke

Eturauhassyöpään kehitetty uusi suomalaislääke 8:34
Uutisaamun vieraana Orionin onkologian terapia-alueen tutkimus ja tuotekehityksen johtaja Heikki Joensuu ja Bayerin onkologian kliinisten tutkimusten johtaja Tarja Jalava.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat