Mainos

Tutkimus: Suurille puolueille tasapeli EU-vaaleissa

Kolmelle suurimmalle puolueelle näyttää irtoavan kolme paikkaa Euroopan parlamentista. Yle uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kokoomus, keskusta ja SDP saisivat kukin kolme edustajaa Euroopan parlamenttiin.

Näin kokoomus ja keskusta menettäisivät yhden paikan.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto saisi kaksi paikkaa ja vihreät ja vasemmistoliitto saisivat yhden paikan.

Viimeisestä paikasta kilpailisivat kyselyn mukaan hyvin tasapäisesti SDP ja perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitto, kokoomus, vihreät sekä RKP.

RKP saattaa olla kuitenkin lähellä euroedustajan paikkaa, koska Ahvenanmaa oli rajattu kyselyn ulkopuolelle. Ahvenanmaan arvioidut noin 5000 RKP-ääntä huomioiden vaarassa olisi tällöin lähinnä perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliiton toinen paikka.

Taloustutkimuksen mukaan kokoomus saisi äänistä 22,9 prosenttia, keskusta 19,7 ja SDP 18,2 prosenttia.

Perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitto saisi 12, vihreät 11,2, vasemmistoliitto 7,5, RKP 5,6 ja muut puolueet 2,8 prosenttia äänistä.

Tutkimusta varten Taloustutkimus haastatteli noin 3000 henkilöä ajanjaksolla 29.5.-3.6.2009. Kyselyn virhemarginaali on 1,5 prosenttia suuntaansa.

Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin 13 edustajaa, mikä on yksi vähemmän kuin viime eurovaaleissa.

Suosituiksi ehdokkaiksi kyselyssä nousivat muun muassa kokoomuksen Eija-Riitta Korhola ja Risto E. J. Penttilä, keskustan Anneli Jäätteenmäki ja Lasse Hautala sekä SDP:n Mitro Repo ja Liisa Jaakonsaari.

Vihreiden suosittuja ehdokkaita kyselyn mukaan olivat Heidi Hautala ja Jyrki Kasvi, perussuomalaisten Timo Soini ja kristillisten Sari Essayah. RKP:n suosituimmiksi nousivat Carl Haglund ja Björn Månsson.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.