Tutkimus: Sikiökään ei ole turvassa ilmansaasteilta – hiukkaset todella läpäisevät istukan

Miten vähennät hiilijalanjälkeäsi? 9:05
Videolla kerrotaan, miten omaa hiilijalanjälkeään voi vähentää.

Tuore belgialaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan ilmansaasteet läpäisevät odottavan äidin istukan, uutisoivat muiden muassa CNN sekä BBC

Hasseltin yliopiston tuore tutkimus vihjaa, että mustasta hiilestä peräisin olevat partikkelit kerääntyvät istukan lapsenpuoliseen osaan. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että ilmansaasteet kulkeutuvat istukkaan äidin keuhkojen kautta.

Sikiötä kohti kulkeutuvat hiilipartikkelit voivat selittää, miksi saasteille altistuminen voi aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia jo varhaisesta elämästä alkaen. lmansaasteille altistuminen raskauden aikana on yhdistetty keskenmenoihin, ennenaikaiseen syntymään sekä alhaiseen syntymäpainoon.

The Nature Communications -tiedelehdessä ilmestyneen tutkimuksen tulokset perustuvat 25:n savuttoman naisen otokseen. Belgialaisten naisten istukat kerättiin analysointia varten heti synnytyksen jälkeen.

Mitä enemmän naiset olivat altistuneet mustalle hiilelle raskauden aikana, sitä enemmän mustaa hiiltä löytyi heidän istukoistaan. Naisten saastealtistusta mitattiin heidän asuinpaikkansa perusteella.

Tutkimus ei ole ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa saastuneita pienhiukkasia löydettiin lontoolaisäitien istukoista ensimmäisen kerran. Tuolloin tutkijat epäilivät, että hengitetyt saastuneet pienhiukkaset päätyvät keuhkoista äidin verenkiertoon, sitä kautta istukkaan ja lopulta syntymättömään lapseen.

Istukka ei ole läpäisemätön

Istukka on elin, johon napanuora kiinnittyy lapsen kehittyessä äitinsä kohdussa. Istukan tärkein tehtävä on kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle sekä kuljettaa kuona-aineita vastakkaiseen suuntaan.

Istukkaa ollaan pidetty melko läpäisemättömänä elimenä. Kuitenkin tiettyjen aineiden, kuten alkoholin, nikotiinin ja muiden päihteiden, tiedetään pystyvän läpäisemään istukka. Sen vuoksi odottavia äitejä kehotetaan välttämättään näitä aineita.

Viime vuosina saadut tutkimustulokset vihjaavat, että vältettävien asioiden listaan tulisi lisätä myös ilmansaasteet.

Raskaana olevat naiset eivät kuitenkaan voi muuttaa ympäristöä, jossa asuvat, eivätkä sitä tosiasiaa, että heidän pitää hengittää. Liian vainoharhaiseksi ei pidä ryhtyä, tutkijat huomauttavat. Jonkin verran kannattaa silti miettiä, kuinka ilmansaasteille altistumista voi vähentää.

Esimerkiksi asunnon tuulettamista kannattaa välttää, jos asuintalo sijaitsee runsasliikenteisen kadun varrella. Kävellessä tai pyöräillessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita reitti, jonka varrella on vähemmän liikennettä.

Yleisesti ottaen saasteongelmaan on kuitenkin puututtava poliittisella tasolla. 

Ilmansaasteet vaarantavat syntymättömien ja syntyneiden ihmisten terveyden

Tutkijat huomauttavat, että lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään, voivatko istukkaan päätyneet hiilipartikkelit kulkeutua suoraan sikiöön.

Ilmansaasteille altistumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia lapsen terveyteen. Ennenaikaisen syntymän, alhaisen syntymäpainon ja keskenmenon lisäksi altistuminen ilmansaasteille varhaisessa elämässä on yhdistetty myös imeväiskuolemiin sekä hengitysteiden ongelmiin, kuten allergioihin ja astmaan.

Vuosittain pienhiukkaset aiheuttavat jopa seitsemän miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Pienhiukkaset aiheuttavat sydänsairauksia, keuhkosyöpää, keuhkokuumetta ja aivoinfarkteja. Lisäksi ilmansaasteiden on huomattu heikentävän ihmisen älykkyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat