Tutkimus: Sairastettu korona lisää näiden mielenterveysongelmien riskiä

Koronavirusinfektion sairastaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua moniin mielenterveysongelmiin, tuore tutkimus vahvistaa. Samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu yhdysvaltalaistutkimus lisää näyttöä huomattavasti.

Tulosten perusteella koronavirusinfektion sairastaneet ja siitä selvinneet sairastuvat masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön, stressioireyhtymiin ja päihdeongelmiin todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Myös unihäiriöt ja neurokognitiivisten toimintojen heikentyminen olivat koronapotilailla yleisempiä.

Erot havaittiin sekä verrattuna koronaepidemian aikaisiin verrokkeihin että epidemiaa edeltävään tilanteeseen.

Jos tulokset pitävät paikkansa, koronavirusinfektion takia noin 60 potilasta tuhannesta sairastui johonkin mielenterveysongelmaan tai tarvitsi lääkityksiä yhden vuoden aikana. Nämä sairastumiset olisivat toisin sanoen jääneet tapahtumatta ilman koronavirusinfektiota.

Yhteys voimakkain pahimpina aikoina pahiten sairastuneilla

Yhteydet olivat voimakkaimpia koronaepidemian pahimpina aikoina sairastuneilla potilailla, joiden koronainfektio edellytti sairaalahoitoa, mutta ne havaittiin myös muilla. Yhteys näkyi myös silloin, kun koronapotilaita verrattiin influenssan tai muiden sairauksien takia sairaalahoitoon joutuneisiin.

Tutkimuksessa käytettiin 154 000 koronavirusinfektion saaneen terveystietoja. Potilaita verrattiin yli 5,6 miljoonaan koronavirusinfektiolta säästyneeseen sekä 5,9 miljoonaan terveeseen verrokkiin, joiden terveystiedot olivat epidemiaa edeltävältä ajalta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Katso video: Auttaako pitkän koronan tutkimus myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä? MTV Uutiset otti asiasta selvää.

Auttaako pitkän koronan tutkimus myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä? 2:21
Auttaako pitkän koronan tutkimus myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä?

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat