Jättitutkimus paljastaa: Lihansyönnillä dramaattinen vaikutus elinikään

grilliruokaa
Tutkimusten mukaan etenkin punaista lihaa ja prosessoituja lihavalmisteita kannattaa välttää. Shutterstock

Amerikkalaistutkimuksen mukaan päivittäinen lihansyönti nostaa kuolleisuutta. Pitkään jatkunut kasvisruokavalio puolestaan nostaa elinajanodotetta.

Etenkin punaisen lihan ja prosessoitujen lihajalosteiden päivittäinen syöminen nostaa kuolleisuutta.

The Journal of the American Osteopathic Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin kuuden aiemman tutkimuksen aineistoja. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan henkilön ruokavalioiden suhdetta kuolleisuuteen.

Tutkimustulosten mukaan lääkäreiden tulisi ohjeistaa potilaitaan lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossaan ja vähentämään lihansyöntiä.

– Aineisto vahvistaa sen, minkä olemme tienneet jo pitkään: ruokavaliolla on suuri vaikutus terveyteen, apulaisprofessori Brookshield Laurent kommentoi Science Dailyssa.

Aiemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että etenkin runsas prosessoidun lihan syöminen kasvattaa kuolleisuutta. Myös lihan määrällä todettiin olevan merkitystä.

Kasvissyöjien elinajanodote oli sitä pidempi, mitä kauemmin kasvisruokavaliota oli noudatettu. Aineiston mukaan yli 17 vuotta kasvisruokavaliota noudattaneiden elinajanodote oli 3,6 vuotta pidempi kuin niillä, jotka olivat siirtyneet kasvisruokavalioon vasta hiljattain.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja