Tutkimus paljasti keinon, jolla sydänpotilas voi pidentää elinikäänsä

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Löytyykö kotoasi kahvakuula? Testaa tämä kuuden liikeen tehotreeni koko kropalle!

Liikunta ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, mutta liikuntaharrastuksia ei pidä lopettaa sairastumisen jälkeenkään. Tuoreen tutkimuksen perusteella liikuntaa jatkavat elävät muita potilaita pitempään ja yhteys näkyy jopa yli 75-vuotiailla.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Heart-lehdessä, ja niiden mukaan liikuntaa sairastumisen jälkeen jatkavien riski menehtyä neljän vuoden seurannan aikana oli 40–50 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät harrastaneet liikuntaa ennen sairastumistaan.

Myös liikuntaharrastuksen sairastumisen jälkeen ensimmäistä kertaa aloittaneiden riski menehtyä oli pienempi kuin fyysisesti passiivisten, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Liikunnan hyödyt olivat suurimmat alle 75-vuotiailla, mutta myös yli 75-vuotiaiden kuolleisuus oli vähäisempää seurannan aikana, jos he olivat harrastaneet liikuntaa ennen sairastumista ja jatkoivat sitä diagnoosin jälkeenkin.

Havainnot vahvistavat näyttöä liikunnan terveyshyödyistä ja osoittavat liikunnan auttavan myös sydän- ja verisuonitautia sairastavia.

Tutkimukseen osallistui runsaat 6 000 keskimäärin 72-vuotiasta potilasta. Potilaat olivat sairastuneet sydäninfarktiin, aivoinfarktiin tai sydämen vajaatoimintaan.

Sulaako vaarallinen vyötärörasva hulaamalla? Pistimme treenin testiin – katso tulokset videolta!

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Panimme tavalliset naiset hulaamaan painotetulla hulavanteella kuuden viikon ajan. Miten taukojumppa vaikutti?

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat