Tutkimus paljastaa, miten työajat vaikuttavat raskauteen – kuulutko riskiryhmään?

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Yhä useampi lykkkää lastenhankintaa. Milloin viimeistään pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Vuoro- tai yötyötä raskauden ajan tekevien lapset näyttäisivät syntyvän hieman todennäköisemmin ennenaikaisina ja pienikokoisina, tutkimustulokset osoittavat. Myös pitkiä työviikkoja painavilla on enemmän riskejä verrattuna maltillisemmin työskenteleviin.

Tiedot käyvät ilmi 62 aiemman tutkimuksen ja lähes 200 000 naisen tietojen yhteisanalyysista.

Analyysin perusteella vuorotyötä tekevien lapset syntyvät ennenaikaisina ja pienikokoisina 13–18 prosenttia todennäköisemmin kuin pelkkää päivätyötä tekevien. Vuorotyötä tekevillä on myös enemmän pre-eklampsiaa ja raskauden aikaisia verenpaineongelmia. Pelkkää yötyötä tekevillä oli ennenaikaisuuden lisäksi suurentunut keskenmenojen riski.

Riskit havaittiin myös pitkiä, yli 40-tuntisia työviikkoja tekevillä, kun vertailukohtana olivat 40 tuntia viikossa työskentelevät. Yli 55-tuntisia työviikkoja tekevillä oli noin 10 prosenttia enemmän ennenaikaisia synnytyksiä kuin 40 tuntia viikossa työskentelevillä.

Vuoro- ja yötyö on yhdistetty aiemmin sairauksiin

Kaikki analysoidut tutkimukset eivät olleet menetelmällisesti kovin korkeatasoisia, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Aiemmissa tutkimuksissa vuoro- ja yötyötä tekevien on kuitenkin havaittu sairastuvan muun muassa diabetekseen muita todennäköisemmin, joten äidin terveysongelmat voivat selittää yhteyksiä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat