Tutkimus paljastaa, kuinka yleinen lasten long covid on – nämä tekijät lisäävät riskiä

Pauliina Erikssonin lapsi sairastui koronavirukseen – tällaista on perheen elämä kotikaranteenissa neljän seinän sisällä 9:06
KATSO MYÖS: Pauliina Erikssonin lapsi sairastui koronavirukseen – tällaista oli perheen elämä vuonna 2020 kotikaranteenissa neljän seinän sisällä.

Koronan pitkäaikaisoireita voi kehittyä myös lapsille, mutta oireilu ei ole kovin yleistä.

Koronavirusinfektio voi aiheuttaa pitkäaikaisoireita myös lapsille, tuore tutkimus osoittaa. Oireet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä muilla kuin sairaalahoitoa koronaoireiden takia tarvinneilla.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista käy niin.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 8 eri maassa koronavirusinfektioon sairastuneiden 1 700 lapsen kolmekuukautisiin seurantatietoihin. Lapsia verrattiin samanikäisiin, jotka eivät olleet sairastaneet koronaa.

Tulosten mukaan pitkäaikaisoireita oli noin viidellä prosentilla kaikista koronavirusinfektioon sairastuneista ja kymmenellä prosentilla potilaista, jotka olivat olleet sairaalahoidossa koronainfektion takia.

Yleisimpiä long covid oireita lapsilla

Yleisimmät oireet olivat uupumus ja heikotus sekä yskä ja hengitysvaikeudet. Oireet olivat yleisempiä etenkin lapsilla, jotka olivat yli 14-vuotiaita, joiden sairaalahoito oli kestänyt yli kaksi vuorokautta sekä lapsilla, joilla oli ollut vähintään neljä koronaoiretta.

Tulokset osoittavat koronan pitkäaikaisoireiden voivan kehittyä myös lapsille, mutta oireilu ei ole kovin yleistä. Verrattuna lapsiin, jotka eivät olleet sairastaneet koronaa, koronan sairastaneet oireilivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin.

Tavallisia koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita ovat muun muassa uupumus, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset sekä lihaskivut ja muut pitkäkestoiset kivut. Useimmilla oireet lievittyvät vähitellen kuukausien kuluessa.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten koronan sairastaminen useaan otteeseen voi heijastua terveyteen.

Tutkimus: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi 0:50
KATSO VIDEO: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat