Tutkimus osoittaa: Kaupungin saasteet vaaraksi lapsille?

Liikenteen saasteet voivat kohottaa lapsen diabetesriskiä, uusi tutkimus osoittaa.

Vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä asuminen ja autojen päästöt voivat kohottaa lasten riskiä sairastua diabetekseen, saksalaistutkimus esittää.

Tutkimuksessa keskityttiin lasten insuliiniresistenssiin, eli tilaa, jossa insuliinin vaikutus heikkenee. Insuliiniresistenssillä on todettu olevan yhteys kakkostyypin diabeteksen syntymiseen. Tutkimukseen osallistui 397 lasta. Tulokset saatiin ottamalla verikokeet lapsilta ja mittaamalla päästöjä lasten asuinalueilta.

Alueilla, joissa oli kohonneet typpioksidipitoisuudet, riski insuliiniresistenssiin kasvoi 17 prosenttia. Alueilla, joissa oli kohonneita nokihiukkaspitoisuuksia, riski insuliiniresistenssiin kasvoi 19 prosenttia. Mitä lähempänä isoja teitä lapset asuivat, sitä isompi riski insuliiniresistenssiin oli.

– Onko ilmansaasteiden yhteydellä insuliiniresistanssiin kliinistä merkitystä, on kuitenkin yhä selvittämättä, tutkimusjohtaja Joachim Heinrich kertoo.

Tutkimus jatkuu 15 vuotta

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet ilmansaasteiden yhteyden sydäntauteihin ja ennenaikaiseen kuolemaan. Saksalaistutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka antaa viitteitä insuliiniresistenssin ja ilmansaasteiden yhteydestä lapsilla. Tutkimustulokset pysyivät samoina useista eri tekijöistä, kuten sosioekonomisesta statuksesta, painoindeksistä ja passiivisesta tupakoinnista huolimatta.

Tutkijat jatkavat lasten tutkimista seuraavat 15 vuotta. Tutkijat haluavat seurata, mitä lasten terveydentilassa tapahtuu heidän kasvaessaan aikuisiksi. Kun lapset muuttavat saastuneilta alueilta puhtaille, voidaan paremmin tutkia asioita, jotka sairastumiseen altistavat.

– Voimme myös arvioida, miten kasvavat ilmasaasteet vaikuttavat lasten elämään myöhemmin elämässä, Heinrich kertoo.

Tutkimustuloksista huolimatta aikuisten kakkostyypin diabeteksen ja ilmansaasteiden yhteyttä ei ole voitu todeta. Tutkimustulokset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että aikuisten diabeteksella saattaa olla yhteys lapsuusiän ympäristötekijöihin.

Tutkimustulokset esiteltiin Diabetologia-julkaisussa.

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat