Mainos

Norovirus roiskauttelee ihmisiä sängyn pohjille – paras suojaustoimi on hyvin yksinkertainen

1:19

Tänäkin talvena moni on kaatunut sänkyyn vatsataudin nujertamana. Norovirus aiheuttaa suuren osan äkillisistä suolistoinfektioista Suomessa.

Norovirus tarttuu ulosteesta käsiin, siitä yleensä joko suoraan tai välillisesti terveen ihmisen käsiin ja käsistä suuhun. Virus voi levitä myös ruoan ja veden välityksellä.

Paras tapa torjua virus on huolellinen käsihygienia, kertoo THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello. Käsiä tulisi pestä vähintään 40 sekunnin ajan saippualla ja vedellä vessassa käynnin jälkeen. Alkoholia sisältävä käsidesi ei noroon pure.

Al-Hello huomauttaa, että samaa käsihygieniaa tulisi pitää yllä, vaikkei kärsikään vatsataudin oireista.

–  Norovirusta erittyy myös vuorokauden, parin kestoisena itämisaikana, jolloin oireeton ihminen käy vessassa, pesee kädet huonosti ja levittävää virusta muille. Siinä vaiheessa kun oireet ilmenevät, sairastunut on jo voinut tartuttaa monta ihmistä esimerkiksi työpaikalla.

Norovirusta voi lisäksi löytyä ulosteesta jopa kuukauden oireiden loppumisen jälkeen.

Kotihoitona nesteytys

Vatsatautiin sairastunut ei voi itse päätellä, onko kyseessä noroviruksen aiheuttama sairaus. Al-Hello sanoo, että suurin osa noropotilaista tervehtyy nopeasti kotona, eikä heidän samaansa tartuntaa tutkita laboratoriossa.

Riskiryhmille, kuten vanhuksille ja sairauden tai lääkkeen takia immunipuutteisille ihmisille, noro voi olla vakava tauti, joka vaatii sairaalahoitoa.

–  Kannattaa muistaa, että norovirus voi olla hengenvaarallinen vanhuksille, Al-Hello sanoo.

Kotihoidossa tärkeintä on nesteytys. Al-Hello suosittelee, että noroon sairastuneet juovat 1,5–2 litraa nestettä päivässä.

–  Pitää juoda niin paljon, etteivät limakalvot tunnu kuivalta eikä ole voimakkaasti uupunut. Juomaksi käyvät esimerkiksi tuoremehut ja teet. Ripulissa on tärkeää saada myös suoloja, esimerkiksi apteekkien ripulijuomista.

Norovirusinfektio kestää perusterveellä ihmisellä yleensä 12–72 tuntia. Sairastettu tauti antaa vain lyhytaikaisen immuniteetin ja vain sairastettua norovirustyyppiä vastaan.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja