Mainos

Tutkimus: Nämä rikokset korostuvat turvapaikanhakijoiden keskuudessa – sekä uhrit että epäillyt yleisimmin nuoria miehiä

Turvapaikanhakijoiden rikoksissa korostuvat vastaanottokeskuksissa tapahtuvat pahoinpitelyt ja uhkailut. Asia käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimusaineisto vuodelta 2016 

Tutkimusaineistona on käytetty vuonna 2016 tapahtuneet poliisiasiain tietojärjestelmään kirjatut ilmoitukset, joissa turvapaikanhakija on rikoksesta epäilty tai uhri.

Aineisto koostui kaikkiaan 1 565 ilmoituksesta. Ilmoitusten kirjausvuonna Suomessa oleskeli enimmillään noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja vähimmillään noin 20 000 henkeä. 

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Pahoinpitelyiden ja uhkaluiden jälkeen seuraavaksi yleisimpiä rikoksia olivat turvapaikanhakijoiden omaisuusrikokset, seksuaalirikokset sekä vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan kohdistuneet rikokset.

– Ilmoituksista selvisi, että vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden rikosten taustalla on usein kulttuuriin ja uskontoon liittyviä erimielisyyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia asukkaiden välille, kertoo tutkija Suvi-Tuuli Mansikkamäki Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteessa. 

Mansikkamäen mukaan toinen tutkimuksesta esiin noussut syy ongelmille on turvapaikanhakijoiden tyytymättömyys oloihin vastaanottokeskuksessa.


Tekijät ja uhrit yleisimmin nuoria miehiä

Koko aineistossa uhreja oli yhteensä 1 066. Heistä reilu kaksi kolmasosaa oli miehiä, yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 49 prosenttia Irakin kansalaisia, käy ilmi Polamkin tiedotteesta. 

Rikoksesta epäiltyjä henkilöitä oli 1 052. Heistä 95 prosenttia oli miehiä, hieman yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita ja 62 prosenttia Irakin kansalaisia.

Polamkin mukaan yksi henkilö saattoi esiintyä aineistossa useamman kerran, joten todennäköisesti sekä uhreja että rikoksesta epäiltyjä oli aineistossa vähemmän kuin kokonaismäärät kertovat. 

Seksuaalirikoksia aineistossa oli 161, ja rikoksiin oli kirjattu 147 uhria. Seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen henkilö. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli 46 prosenttia.

Vuosina 2015–2016 eniten turvapaikanhakijoita

– Irakilaisia ja afganistanilaisia tuli ylivoimaisesti eniten turvapaikanhakijoina Suomeen vuosina 2015–2016 ja heitä oli myös rikoksesta epäiltyinä lukumäärällisesti eniten, arvioi Mansikkamäki.

Mansikkamäen mukaan kansalaisuuksittain vertaillen rikoksesta epäiltyjen joukossa on suhteessa eniten algerialaisia, valkovenäläisiä ja marokkolaisia. Heidän kohdallaan puhutaan kuitenkin huomattavasti pienemmästä maahantulijoiden määrästä. 

Turvapaikanhakijoiden tekemiin rikoksiin paneutunut tutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.