Mainos

Tutkimus: Naiset ovat mukavampia kuin miehet – "ei pitäisi tulla yllätyksenä"

Tutkijat ovat selvittäneet, että naiset ovat mukavampia ja anteliaampia kuin miehet.

Zurichin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että naisten ja miesten aivot reagoivat eri tavoin epäitsekkääseen ja itsekkääseen toimintaan, kertoo Nature Human Behaviour -julkaisussa esitelty tutkimus.

Aivojen palkitsemisjärjestelmän vapauttamaa dopamiinia oli epäitsekkään toiminnan jälkeen nähtävissä naisilla miehiä enemmän. Tämä tarkoittaisi sitä, että kiltteys kannustaa naisia enemmän kuin miehiä.

Erot miesten ja naisten aivojen välillä eivät loppuneet siihen.

Toisessa kokeessa tutkijat antoivat osallistujille lääkitystä, joka esti dopamiinin vapautumisen. Tuolloin naiset käyttäytyivät itsekkäämmin, kun taas miehillä esiintyi enemmän epäitsekkäitä piirteitä, kuten anteliaisuutta ja avuliaisuutta.

Kyse on kuitenkin aivojen eroavaisuuksien sijaan luultavasti siitä, että tyttöjä palkitaan jo lapsuudessa epäitsekkäästä ja avuliaasta käytöksestä, jolloin he oppivat odottamaan siitä "palkkiota". Poikia puolestaan kannustetaan lapsuudessa esimerkiksi rohkeuteen. Tuolloin nuo ominaisuudet tulevat yhdistetyksi positiivisiin kokemuksiin.

– Ei pitäisi tulla yllätyksenä, että tällainen tutkimus osoittaa, että naisilla on suurempi palkitseva reaktio tällaiseen (epäitsekkääseen) käytökseen, toteaa Inferior: How Science Got Women Wrong -kirjan kirjoittanut Angela Saini.

Kaikki eivät ole vakuuttuneita. Esimerkiksi Astonin yliopiston professorin, Gina Ripponin, mukaan tulokset ovat "kyseenalaisia".

***

1:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.