Tutkimus: Mitä pidemmälle kouluttaudut, sitä huonommin näet

1:19

Pitkälle kouluttautuminen saattaa parantaa elämänlaatua, mutta heikentää näkökykyä.

Katso yllä olevalta videolta kymmenen mielenkiintoista faktaa väreistä!

Tuoreen tutkimuksen mukaan jokainen koulun penkillä vietetty vuosi lisää riskiä likinäköön. Tutkimus julkaistiin lääketieteen alaan keskittyneessä BMJ-aikakauslehdessä.

Likinäköisyys on vallan yleistä. Tutkijat kirjoittavat, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa 30–50 prosenttia aikuisista kärsii vaivasta. Osassa Etelä-Aasian maita likinäköisiä on jopa 80–90 prosenttia koulunsa päättäneistä nuorista aikuisista.

Paha likinäköisyys voi American Academy of Ophthalmology -julkaisussa viime vuonna esitellyn tutkimuksen mukaan lisätä riskiä näkökyvyn heikkenemiseen entisestään ja johtaa jopa sokeutumiseen.

Jokainen koulutukseen käytetty vuosi lisää likinäköisyyttä

Yhteys likinäköisyyden ja koulutuksen välillä on havaittu jo aiemmin. Aiemmat tutkimukset eivät ole kuitenkaan kertoneet kumpi aiheuttaa kumpaa.

Uudessa tutkimuksessa käytettiin miltei 68 000 brittiläisen 40–69-vuotiaan miehen ja naisen tietoja koulutukseen käytetyistä vuosista sekä silmien taittovioista. Tiedot tutkijat saivat Iso-Britannian biopankilta.

Otettuaan huomion likinäköisyyteen sekä koulutukseen vaikuttavat geneettiset tekijät tutkijat totesivat, että jokainen koulutukseen käytetty vuosi lisää likinäköisyyttä.

Tutkijat tosin toteavat, että tutkimusta saattaa hivenen vääristää se, että Iso-Britannian biopankkiin geenitietojaan antaneet ovat tavallisia brittejä korkeammin koulutettuja ja terveellisemmin eläviä.

Koulujen muutettava opetustaan 

Tutkijoiden mukaan opiskelu saattaa vaikuttaa likinäköisyyteen kahdella eri tavalla:

Ensinnäkin lapsuudessa jatkuva katseen keskittäminen lähellä oleviin asioihin – toisin sanoen lukeminen – saattaa heikentää kykyä nähdä kauas. Tämä selittäisi esimerkiksi Aasian maissa erityisen runsaasti esiintyvää likinäköisyyttä. Esimerkiksi Kiinassa jo esikouluikäiset saavat kotiläksyjä päntättäväkseen.

Toisekseen luonnonvalolle altistuminen saattaa vaikuttaa näkökykyyn. Vähäinen altistuminen luonnolliselle päivänvalolle voi osaltaan selittää syy-yhteyttä koulutuksen ja likinäköisyyden välillä. Lasten tulisikin opiskelusta huolimatta viettää enemmän aikaa ulkona.

Tutkijat suosittelevat, että koulut ottaisivat tutkimuksen vakavasti ja ryhtyisivät uudistamaan opetusta lasten näkökyky mielessä pitäen.

***

1:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja