Tutkimus: Masennus voi aiheuttaa kakkostyypin diabeteksen – "Olisi syytä pitää riskitekijänä"

Mistä maailman onnellisimman kansan kurjuus kumpuaa? 8:57
Katso myös video: Suomi, maailman onnellisin kansa! Titteli tuottaa usein huvittunutta hymistelyä, mutta miksi – mistä maailman onnellisimman kansan kurjuus kumpuaa?

Tuoreen isobritannialaisen geenitutkimuksen mukaan masennus voi suoraan aiheuttaa tyypin 2 diabetesta.

Masennuksen ja kakkostyypin diabeteksen on jo pitkään tiedetty olevan jollain tapaa yhteydessä toisiinsa, sillä tyypin 2 diabetesta sairastavilla diagnosoidaan kaksi kertaa todennäköisemmin masennus kuin muilla.

Sitä ei kuitenkaan ole ollut tiedossa, aiheuttaako tyypin 2 diabetes masennusta, masennus tyypin 2 diabetesta vai vaikuttavatko muut tekijät, kuten ylipaino, sairauksien puhkeamiseen. 

"Valtavan tärkeä tutkimus"

Nyt tutkijoiden analyysi paljastaa, että masennus on riskitekijä kakkostyypin diabeteksen kehittymisessä. 

Tutkijat löysivät seitsemän geenivarianttia, jotka vaikuttavat molempiin sairauksiin. Näillä geeneillä on rooli insuliinin tuotannossa sekä aivojen, haiman ja rasvakudoksen tulehduksissa, kertoo New York Post.

Näiden geenivarianttien aiheuttamat muutokset kehossa voivat osittain selittää masennukseen liittyviä prosesseja ja sitä, kuinka se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tämä valtavan tärkeä tutkimus antaa meille uusia näkökulmia geenien, tyypin 2 diabeteksen ja masennuksen yhteyksistä osoittaen, että masennus voi edesauttaa tyypin 2 diabeteksen kehittymistä, tutkimuksen johtaja Elizabeth Robertson sanoo lausunnossaan.

Tyypin 2 diabetes on monimutkainen sairaus, johon liittyy useita riskitekijöitä ja aiempi tutkimus on osoittanut, että sairaus on yleisempi masentuneilla ihmisillä. Tämä tutkimus antaa meille lisätietoa siitä, miksi näin on ja osoittaa, että masennusta olisi nyt syytä pitää tyypin 2 diabeteksen riskitekijänä, Robertson lisää.

Suomalaisia geenitietoja mukana tutkimuksessa

Tutkijat kävivät läpi satojentuhansien isobritannialaisten ja suomalaisten geenitietoja, kertoo New York Post.

19 000 tutkittavalla oli tyypin 2 diabetes ja 5 000:lla oli diagnosoitu masennus. Lisäksi 153 000 ihmistä oli ilmoittanut itse olevansa masentunut.

Tutkimusanalyysi, joka on julkaistu Diabetes Care -julkaisussa, paljastaa, että vain 36,5 prosenttia masennuksen vaikutuksista tyypin 2 diabetekseen voitiin selittää ylipainolla.

Lääketieteen asiantuntijat uskovat edelleen myös, että tyypin 2 diabetes voi olla yksi riskitekijä masennuksen puhkeamiselle, vaikka suoraa syytä diabeteksen aiheuttamalle masennukselle ei tässä tutkimuksessa löytynyt.

Tutkimustuloksemme ovat merkittäviä sekä lääkäreille että potilaille, sillä masennusta sairastavat ihmiset tulisi laittaa lisätutkimuksiin, jotta masennuspotilaiden sairastumista tyypin 2 diabetekseen voitaisiin ehkäistä tehokkaammin, sanoo tutkimustyötä johtanut professori Inga Prokopenko Surreyn yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat