Diabetesta sairastavien määrän ennustetaan yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä – taustalla myös epätasa-arvo

Diabetesta sairastavien määrä maailmalla yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, ennustaa perjantaina Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus.

Asiantuntijoiden mukaan määrän kasvua pahentavat rakenteellinen rasismi ja maiden välinen epätasa-arvo.

Tutkimuksen mukaan diabetesta sairastavien määrä kasvaa jokaisessa maailman maassa. Diabetestapausten kokonaismäärän uskotaan nousevan seuraavien vajaan 30 vuoden aikana yli 1,3 miljardin.

Asiantuntijoiden mukaan tapausten määrän kasvua pahentavat rakenteellinen rasismi ja maiden välinen epätasa-arvo.

Nykyisellään noin 529 miljoonalla ihmisellä arvioidaan olevan diabetes. Tapauksista 95 prosenttia on kakkostyypin diabetesta, jonka puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää elintavoilla.

Yli puoleen diabeteksen aiheuttamista kuolemista ja vammautumisista on yhdistetty korkea painoindeksi, joka viittaa osaltaan ylipainoon. Muita riskitekijöitä olivat epäterveellinen ruokavalio, liikunnan puute, tupakointi ja alkoholi.

Institute for Health Metrics and Evaluation -terveystutkimusinstituutin (IHME) johtavan tutkijan Liane Ongin mukaan yksi tekijä oli myös ruokavalion muuttuminen.

– 30 vuoden aikana eri maat ovat siirtyneet perinteisistä ruokailutottumuksista -- jalostetumpiin elintarvikkeisiin, Ong kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Hän arvioi, että ihmiset ovat syöneet aiemmin ehkä enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia.

Ruoan ja terveydenhoidon laatu ei jakaudu tasaisesti

Tutkimuksen arvion mukaan vuoteen 2045 mennessä kolme neljäsosaa diabetesta sairastavista aikuisista asuu matalan tulotason ja keskitulotason maissa.

Mutta myös varakkaissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, diabetestapausten määrän on arvioitu olevan lähes 1,5 kertaa korkeammalla mustien, latinalaisamerikkalaisten, aasialaisten ja alkuperäiskansoihin tai muihin vähemmistöihin kuuluvien keskuudessa.

– Rasistinen politiikka, kuten asuinalueiden erottelu, vaikuttaa ihmisten asuinpaikkaan, riittävän ja terveellisen ruoan saatavuuteen ja terveydenhuoltopalveluihin, arvioi yksi tutkimuksen kirjoittajista, Wisconsinissa sijaitsevan lääketieteellisen oppilaitoksen professori Leonard Egede.

Lue myös: