Tutkimus: Maapallon joukkotuhot esiintyvät tietyn kaavan mukaan – seuraavan tuomiopäivän ajankohdasta arvio

Tutkimus: Dinosaurukset olisivat selvinneet merkittävästi pidempään ilman maahan osunutta asteroidia 0:57
Katso video: Dinosaurukset voisivat elää yhä ilman sukupuuton aiheuttanutta asteroidin törmäystä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallolla tapahtuneet joukkotuhot näyttävät seurailevan tietynlaista kaavaa.

Usa Today kertoo New Yorkin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan joukkosukupuutot ovat tapahtuneet 27 miljoonan vuoden sykleissä. Käytännössä tunnetut joukkotuhot liittyvät asteroidien osumiseen ja vulkaanisiin ilmiöhin sekä niiden yhteisvaikutuksiin.

Tutkimuksen mukaan asteroidien iskeytymiset eivät ole niin sattumanvaraisia, kuin on luultu. Tutkimuksen mukaan maapallo nimittäin osuu Linnunradalla kiertäessään noin 30 miljoonan vuoden välein galaksimme "ruuhkaisemmalle alueelle". Tällöin asteroidien ja komeettojen iskeytymisen riski Maahan kasvaa.

Yksi tunnetuimmista jättiasteroidin törmäyksistä Maahan tapahtui 66 miljoonaa vuotta sitten. Iskeytymisen  seurauksena dinosaurusten aikakausi päättyi ja 70 prosenttia maapallon eläinlajeista kuoli.

– Vaikuttaa siltä, että suurten kappaleiden törmäykset ja maan vulkaaniset ilmiöt marssivat samassa 27 miljoonan vuoden rytmissä kuin joukkokuolemat. Tämä saattaa liittyä kiertorataamme galaksissamme, kiteyttää tutkija Michael Rampino tutkimuksensa.

Rampino kertoo USA Todaylle, että asteroidien ja vulkaanisen toiminnan aiheuttamien joukkotuhojen syklissä olemme noin 20 miljoonan vuoden päässä seuraavasta ennustetusta joukkotuhosta. 

Lue myös:

    Uusimmat