Tutkimus: Led-valot voivat vahingoittaa näköä – tekee hallaa myös unirytmille

Ledivalot voivat vahingoittaa silmiä ja haitata unirytmiä, Ranskan terveysviranomaiset varoittavat.

Led-valojen niin sanottu ”sininen valo” voi vahingoittaa silmän verkkokalvoa pysyvästi ja haitata luonnollista unirytmiä, Ranskan terveysviranomainen Anses varoittaa tuoreessa raportissaan. Tutkimuksesta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Ansesin mukaan voimakkaille led-valoille altistumisella on ”fototoksisia vaikutuksia”. Ne voivat aiheuttaa pysyvää tuhoa verkkokalvon soluille ja heikentää näköä.

Ansesin mukaan ”fototoksisia vaikutuksia” on sillä, jos korkean intensiteetin siniselle valolle altistuu lyhytaikaisesti. Pitkäaikainen altistumisen matalamman intensiteetin valolle puolestaan lisää silmänpohjan ikärappeuman kehittymisen riskiä.

"Kylmää" ja "lämmintä" sinistä valoa

Anses kertoo raportissaan, että sinistä valoa on erilaista. Kodeissa usein käytetty niin kutsuttu ”lämmin valkoinen" led-valaistus sisältää vain pienet fototoksiset riskit. Toiset led-valolähteet, kuten auton etuvalot ja jotkut lelut, tuottavat valkoisempaa ja ”kylmempää” sinistä valoa, joka on haitallisempaa.

Tutkimuksen mukaan kännyköiden, tablettien tai kannettavien tietokoneiden ruutujen valo ei ole silmille haitaksi. Autoissa käytetyt kirkkaavat hehkulamput sen sijaan ovat. 

Mieluiten "lämmintä" led-valoa

Anses suosittelee kotona käytetyksi valaistukseksi "lämmintä valkoista" led-valoa. Korkean intensiteetin siniselle valolle altistumista kannattaisi välttää. Led-valolla valaistuja ruutuja ei tulisi näprätä ennen nukkumaanmenoa.

Ansesin mukaan suositeltua enimmäisrajaa voimakkaalle siniselle valolle altistumiselle pitäisi laskea, vaikka vain harvat oikeasti altistuisivat sille niin paljon. Lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita "kylmän" sinisen valon haitoille, koska heidän silmänsä eivät ole vielä täysin kehittyneet. Organisaatio suosittelee myös, että kuluttajille myytäisiin ainoastaan matalan riskin led-laitteita ja autojen valojen kirkkautta vähennettäisiin.

Organisaatio kyseenalaista myös sen, millaista suojaa jotkin sinisen valon suodattimet ja aurinkolasit oikeasti tarjoavat.

Lue myös:

    Uusimmat