Tutkimus: Koronaepidemia koettelee heitä, jotka raatavat etulinjassa – sairaanhoitajilla masennus ja ahdistus yleistä

Kiinassa tehty tutkimus osoittaa koronakriisin koettelevan sairaanhoitajia. Tulokset voivat olla yleistettävissä myös Suomeen ja muihin koronaepidemian koettelemiin maihin.

Koronaepidemian eturintamassa työskentelevä hoitohenkilökunta on tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa uupua, jos heidän jaksamiseensa ei panosteta. Kiinassa tehty tutkimus osoittaa masennus- ja ahdistusoireiden sekä univaikeuksien koettelevan etenkin sairaanhoitajia.

JAMA Network Open -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 1300 sairaanhoitajan ja lääkärin oireilua kuluvan vuoden tammi–helmikuussa. Kyselyyn vastanneet työskentelivät koronaklinikoilla ja -osastoilla.

Ongelmat jaksamisessa hyvin yleisiä

Erilaiset mielenterveyden ja jaksamisen ongelmat olivat vastaajilla erittäin yleisiä. Heistä 50 prosenttia kärsi masennusoireista, 45 prosentilla oli ahdistuneisuutta, 35 prosentilla unettomuutta ja 70 prosentilla huomattavaa psyykkistä kuormitusta ja huolestuneisuutta.

Oireet olivat yleisiä varsinkin sairaanhoitajilla, kriisialueilla toimivilla ja koronapotilaiden diagnosoinnissa ja hoidossa suoraan mukana olevilla.

Vaikka tulokset perustuvat pienehköön kiinalaisaineistoon, ne ovat todennäköisesti yleistettävissä myös Suomeen ja muihin koronaepidemian koettelemiin maihin. On myös todennäköistä, että hoitohenkilökunnan oireet yleistyvät ja pahenevat mitä pitempään epidemia jatkuu. Tutkijat peräänkuuluttavatkin pikaista panostusta hoitohenkilökunnan jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat