Tutkimus: Korona altistaa aivoverenkiertohäiriöille – potilailla jopa kuusinkertainen kuolleisuus

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Koronavirustartunnan saaneet sairastuvat ja menehtyvät aivoverenkiertohäiriöihin selvästi muita potilaita todennäköisemmin. Tuoreen selvityksen havainnot vahvistavat aiempia samansuuntaisia tuloksia. Tutkimuksessa analysoitiin 18 tutkimuksen ja 68 000 potilaan tiedot.

Koronavirusinfektion saaneista 1,3 prosenttia tarvitsi sairaalahoitoa aivoverenkiertohäiriön, 1,1 prosenttia aivoinfarktin ja 0,2 prosenttia aivoverenvuodon takia.

Kun koronapotilaita verrattiin muihin, heidän riskinsä sairastua aivoinfarktiin tai tuntemattomasta syystä johtuvaan aivoverenkiertohäiriöön oli lähes neljä kertaa suurempi. Tämä todettiin verrattuna nykypäivän verrokkeihin sekä vanhempiin potilasaineistoihin.

Sairaalahoitoa tarvinneet koronapotilaat menehtyivät aivoinfarktiin lähes kuusi kertaa muita aivoinfarktipotilaita todennäköisemmin, vaikka saivat yhtä hyvää hoitoa.

Koronavirusinfektioon liittyy veritulppariski

Kuten monissa muissakin tutkimuksissa on havaittu, koronavirusinfektion saaneissa oli diabetesta potevia selvästi tavallista enemmän. Tämä saattaa olla yksi syy suuremmille sairastumisriskeille.

Keskeisin syy on todennäköisesti kuitenkin koronavirusinfektioon liittyvä veritulppariski. Veritulpat ja niistä aivojen verisuoniin kulkeutuvat hyytymät ovat aivoverenkiertohäiriöiden tunnettu riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat