Mainos

Tutkimus: Kofeiini lisää keskenmenon riskiä

Keskenmenon riski kasvaa yli kaksi kahvikuppia päivässä nauttivilla naisilla. Kofeiini läpäisee vaivattomasti istukan.

Paljon kofeiinia raskauden varhaisessa vaiheessa nauttivilla naisilla on kohonnut keskenmenon riski, kertovat yhdysvaltalaistutkijat.

Tutkijat kehottavat odottavia äitejä kaiken varalta välttämään kofeiinituotteita viiden ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Lausunto julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Käsitys kofeiinin ja keskenmenoriskin yhteydestä ei ole uusi. Aiempien tutkimusten mukaan 300 mg kofeiinia päivässä kuluttavilla naisilla on suurempi riski saada keskenmeno kuin niillä, jotka eivät käytä piristettä lainkaan. 300 kofeiinimilligrammaa vastaa kolmea kahvikupillista.

Uusimman tutkimuksen tekijät tarkkailivat yli 1000 raskaana olevaa naista. Tulokset olivat kiistattomia: 200 mg tai enemmän kofeiinia päivässä nauttivilla naisilla oli kaksinkertainen keskenmenon riski verrattuna niihin, jotka kieltäytyivät kofeiinista kokonaan.

Tutkijoiden mukaan kofeiini voi olla haitallista sikiölle, koska se läpäisee vaivattomasti istukan, mutta voi olla ongelmallista sikiön alikehittyneelle aineenvaihdunnalle. Aine voi myös aiheuttaa verisuonten supistumista ja vähentää istukkaan virtaavan veren määrää.

Tutkimustulosten kritisoijat ovat sitä mieltä, että naisilla, joiden raskaus sujuu terveesti, on tapana välttää kofeiinia aamupahoinvoinnin takia. Näin ollen kofeiinia nauttivat mahdollisesti ne odottajat, jotka eivät kärsi pahoinvoinnista. Tämä "puute" saattaa merkitä häiriötä raskaudessa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.