Tutkimus: Keuhkonsiirto voi olla ainoa keino pelastaa vakavaa koronavirusinfektiota sairastavan henki

Tältä koronavirus näyttää keuhkojen röntgenkuvissa 8:24
Tältä koronavirus näyttää keuhkojen röntgenkuvissa.

Tutkimuksen mukaan keuhkonsiirto voi pelastaa vakavaa koronavirusinfektiota sairastavan.

Keuhkonsiirto voi olla ainoa keino pelastaa pahaa koronavirusinfektiota sairastavan henki tapauksissa, joissa hengityskoneestakaan ei enää ole apua. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin kahtatoista keuhkonsiirron saanutta koronapotilasta.

Potilaat kärsivät akuutista hengitysvajausoireyhtymästä

Potilaat kärsivät koronavirusinfektion aiheuttamasta akuutista hengitysvajausoireyhtymästä (ARDS). Keuhkokuvien perusteella heillä oli vakavia keuhkovaurioita, jotka eivät parantuneet hengityskonehoidosta ja veren kehonulkoisesta happeuttamisesta huolimatta.

Keuhkonsiirron ansiosta potilaat pääsivät hengityskoneesta

Keuhkonsiirto oli erittäin monimutkainen toimenpide, mutta sen ansiosta potilaat pääsivät hengityskoneesta ja toipuivat samaan tapaan kuin keuhkonsiirtopotilaat yleensäkin.

Siirrettyihin keuhkoihin ei ilmaantunut koronavirusinfektiota.

Todennäköisesti ainoa pelastava hoito osalle koronavirusinfektiopotilaista

Tulokset perustuvat pieneen potilasjoukkoon, mutta tutkijoiden mukaan ne osoittavat keuhkonsiirron olevan todennäköisesti ainoa pelastava hoito osalle koronavirusinfektiopotilaista, joilla on akuutti hengitysvajausoireyhtymä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat