Tutkimus: Isältään näyttävät vauvat ovat terveempiä – tässä selitys

Tutkimuksen perusteella isältään näyttävät lapset ovat terveempiä kuin lapset, jotka eivät ulkonäöllisesti muistuta niin paljon isäänsä. Selitys saattaa piillä siinä, että yhdennäköisyys saa uskomaan omaan isyyteen ja panostamaan lapsen kanssa vietettyyn aikaan ja lapsen hyvinvointiin. Havaittu yhteys koski nimenomaan yksin äitinsä kanssa asuvia lapsia. 

Yllä olevalla videolla Vuoden isät kertovat, millainen on hyvä isä.

Journal of Health Economics -lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa tarkkailtiin yli 700 perhettä, joissa lapset asuivat äitinsä luona. 

Vauvat, jotka muistuttivat isäänsä, vaikuttivat terveemmiltä yhden vuoden ikäisinä. Heillä oli muun muassa vähemmän astmakohtauksia ja lyhyempiä päivystyskäyntejä.

Tutkijat uskovat ilmiön selittyvän isien lastensa kanssa viettämällä ajalla. Enemmän lastensa näköiset isät viettivät kuussa keskimäärin 2,5 päivää enemmän aikaa lastensa kanssa kuin isät, jotka eivät näyttäneet niin paljon jälkeläisiltään.

Tutkimusta tekemässä ollut professori Solomon Polacheck Binghamtonin yliopistosta selittää asiaa Daily Mailissa niin, että lapsen samankaltainen ulkonäkö tuo miehille varmuutta siitä, että lapsi tosiaan on hänen. Tällöin he myös haluavat antaa lapselle aikaa ja huomiota ja huolehtia tämän terveydellisistä ja taloudellisista tarpeista.

Tulokset eivät päde vauvoihin, jotka syntyvät yhdessä asuville ja naimisissa oleville pareille, sillä tyypillisesti miehet ovat silloin varmempia isyydestään.

Myös aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että vanhemmat panostavat enemmän heitä geneettisesti muistuttaviin lapsiin. Esimerkiksi The Journal of Evolution and Human Behavior -lehdessä vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että adoptoituja lapsia ja lapsipuolia kohdellaan herkästi huonommin kuin biologisia lapsia.

Tutkijoiden mukaan tulokset ovat osoitus siitä, että etäisien olisi tärkeää viettää enemmän aikaa jälkikasvunsa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja