Päivittäin punaista lihaa syövät naiset voivat sairastua endometrioosiin muita todennäköisemmin. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella riski liittyy punaisen lihan lisäksi teollisiin lihatuotteisiin, kuten makkaroihin. Yhteys saattaa selittyä lihan hormonaalisilla vaikutuksilla.
Yllä olevalla videolla mietitään, miksi syömisestä on tullut niin hankalaa.
Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat NHS II -tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 82 000 naispuolisen sairaanhoitajan seurantatiedoista vuosilta 1991–2013. Naisten ruokavalioista kyseltiin neljän vuoden välein, ja seurannan aikana endometrioosi todettiin 3 800 naisella.
Punaista lihaa päivittäin nauttivien riski sairastua endometrioosiin oli noin 60 prosenttia suurempi kuin naisten, jotka söivät lihaa korkeintaan kerran viikossa.
Lue myös: Endometrioosi aiheuttaa naiselle kipuja ja lapsettomuutta – syy tuntematon