Tutkimus: Avioliitto suojelee dementialta

Dementian riskitekijöitä kartoitetaan kiihtyvällä vauhdilla, sillä väestön ikääntyessä sairastuneiden määrä nousee. Uusi tutkimus havaitsi yhteyden yksinelämisen ja kohonneen dementiariskin välillä.

Avioliitto voi torjua dementiaa – kenties läheisen sosiaalisen kanssakäymisen suuren määrän vuoksi. Tähän tulokseen tulivat tutkijat, jotka analysoivat 15 dementiaa ja siviilisäätyä koskevaa tutkimusta. Käytettävissä oli tiedot kaikkiaan yli 800 000 ihmisestä Euroopasta, Aasiasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta.

The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa pääteltiin, että koko elämänsä yksin eläneiden ihmisten riski sairastua dementiaan on 42 prosenttia suurempi kuin avioituneiden. 

Leskeksi jääneillä muistisairauden riski on tutkimuksen perusteella 20 prosenttia suurempi kuin avioparien.

Eronneiden ja yhdessä olevien avioparien välillä ei havaittu poikkeavuutta sairastumisriskissä.

Avioliitto voi lisätä fyysistä ja psyykkistä terveyttä

Tutkimusta johtaneet University College London -yliopiston asiantuntijat selittävät The Guardianissa tulosta aiemmilla tutkimuksilla. Ne ovat osoittaneet, että avioituneet parit saattavat omaksua toisiltaan terveellisiä elämäntapoja. Lisäksi avioliitossa on paljon sosiaalista kanssakäymistä, mikä saattaa osaltaan pienentää sairastumisriskiä.

The Telegraphin haastatteleman brittiläisen dementiatutkimuskeskuksen edustajan mukaan myös avioliitossa elävien korkeampi tulotaso saattaa olla yhteydessä heidän alentuneeseen dementiariskiinsä.

Leskien korkeampi todennäköisyys sairastua dementiaan taasen saattaa selittyä menetyksen aiheuttamalla stressillä. Stressin ja dementian linkittyminen toisiinsa on ollut tutkijoilla tiedossa jo pidemmän aikaan.

Sinkutkin voivat pienentää riskiään

Mikäli puolisoa ei ole löytynyt tai avioliitto ei tunnu omalla kohdalla hyvältä ratkaisulta, voi dementiaa ehkäistä myös sinkkuna. Esimerkiksi terveellinen ravitsemus, liikunta ja aktiivinen elämäntyyli suojaavat aivoja dementialta.

University College London -yliopiston tutkijoiden mukaan sinkkujen kohonnutta dementiariskiä aviopareihin nähden voitaisiin pienentää myös koulutuksella sekä huolehtimalla yksineläjien psyykkisestä terveydestä.

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta?

7:42

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja