Tutkimus: Anteliaisuus tekee hyvää myös antajalle

Tutkimuksen mukaan anteliaat ihmiset pärjäävät paremmin muun muassa töissä.

Tutkimukset paljastavat, että anteliaisuus kannattaa todella ottaa osaksi jokapäiväistä elämään. Anteliaisuus vaikuttaa positiivisesti muun muassa elinajanodotteeseen sekä lievittää stressiä.

Lievittää stressiä

Saituus ja sen häpeäminen kasvattaa stressihormonin eritystä. Sosiaalipsykologiaa tutkiva Liz Dunn järjesti tutkimuksen, jossa hän selvitti, kuinka ihmisten halukkuus antaa rahaa vaikuttaa stressihormoniin. Tutkimus paljasti, että rahaa muille antaneiden ihmisten stressihormonitaso oli alhaisempi, kuin rahat vain itsellään pitävillä tutkimuskohteilla.

Työnteko helpottuu

Yhdysvalloissa järjestetyn tutkimuksen mukaan tyytyväisyys työpaikalla lisääntyi, jos ojensi auttavan käden työtovereilleen. Toisten auttaminen sai ihmiset myös tuntemaan itsensä työpaikalla tärkeämmäksi ja sinne kuuluvaksi, joka taas näin ollen vähensi lopettamisen riskiä.

Epäitsekkyys

Anteliaisuus on tarttuvaa ja vaikuttaa positiivisesti kaikkien mielentilaan. Yhdysvalloissa järjestetyn tutkimuksen mukaan ihmiset olivat menestyneempiä, jos pelejä pelattaessa puhallettiin yhteen hiileen.

Elinikä

Buffalon yliopistotutkimuksessa huomattiin linkki anteliaisuuden sekä epäitsekkyyden ja korkeamman eliajanodotteen välillä. Tutkimuksen mukaan kannattaa auttaa toista arkisissa askareissa, sillä se pitää ihmisen todennäköisemmin hengissä pidempään.

Iloisuuden kierre

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että palveluksia aiemmin saaneet henkilöt auttoivat myös muita paljon todennäköisemmin. Kannattaa siis todella levittää iloa eteenpäin. Näin ajateltuna saatat tulevaisuudessa saada osaksesi enemmän palveluksia.

Vahva avioliitto

Suuren avioliittotutkimuksen perusteella pieniä palveluksia puolisolleen tekevät pariskunnat olivat muita onnellisempia. Muista siis kumppaniasi ja kaada hänelle esimerkiksi kuppi kahvia tai anna pieni hieronta raskaan päivän päätteeksi ja olette molemmat takuulla onnellisempia.

Mielenterveys

Laajassa tutkimuksessa seurattiin vapaaehtoistyön vaikutusta terveyteen. Tutkimuksessa saatiin hyvinkin positiivisia tuloksia. Vapaaehtoistyötä tekevät henkilöt kärsivät vähemmän muun muassa masennuksesta ja heidän elinajanodote kasvoi. Osoita siis lähemmillesi, että he ovat sinulle tärkeitä ja auta myös tuntemattomia ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja