Tutkimus paljastaa: Mitä enemmän vietät aikaa äitisi kanssa, sitä pidempään hän elää

Äidin kutsuminen kylään on pieni teko, mutta sillä voi olla äärettömän suuri merkitys. Sen lisäksi, että äitisi ilahtuu, kutsu voi lisätä hänen elinvuosiaan ja parantaa elämänlaatua.

Muistathan soittaa vanhemmillesi tai isovanhemmillesi heti tämän artikkelin luettuasi? Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan yksinäisyydellä voi nimittäin olla todella negatiivisia vaikutuksia elämäämme vanhemmalla iällä. 

Tutkimus seurasi 1600 keski-iältään 71-vuotiaan aikuisen terveyttä ja sosioekonomista asemaa. Seurannassa kävi ilmi, että toistuvalla yksinäisyydella oli selvä yhteys korkeampaan kuolleisuuteen ja huonompaan elämänlaatuun.

Vanhempien ihmisten neuvoja kannattaa kuunnella 

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että yksinäisyys todella voi tappaa. Lähes 23 prosenttia tutkimukseen osallistuneista yksinäisistä ihmisistä kuoli kuuden vuoden kuluessa tutkimuksesta. Vastaava luku seurallisten ihmisten kohdalla oli vain 14 prosenttia. Nämä luvut kertovat hyvin sen, että ihmiset kaipaavat toistensa seuraa koko elämänsä ajan.

– Tarve viettää aikaa ihmisten kanssa, jotka tietävät meidät, arvostavat meitä ja tuovat meille iloa, ei mene koskaan pois, Massachusettsin sairaalan sosiaalityöntekijä Barbara Moscowitz kertoo.

Laatuaika omien vanhempien tai isovanhempien kanssa auttaa heitä, mutta myös sinua. Heidän jokapäiväinen elämänsä paranee samalla, kun me voimme oppia heiltä paljon.  

– Kun olet vanhempi, tuot ystävyyssuhteeseen paljon enemmän kokemusta. Tiedät, minkä vuoksi kannattaa taistella ja mitkä asiat eivät ole sen arvoisia, professori Rosemary Blieszner puolestaan kertoo.

Tutkijoiden mukaan tutkimustulosta tulisi hyödyntää paremmin myös vanhustenhoidossa, sillä toisin kuin yleisesti luullaan, monet vanhukset viihtyvät vanhainkodeissa ja muissa yhteisöasumisen muodoissa, jotka tarjoavat aktiviteetteja ja seuraa yksinasumista enemmän.

Video: Viisi eri-ikäistä suomalaista kertoo avoimesti, miten heistä tuli yksinäisiä.

17:06

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja