Tutkijoille selvisi, mistä aamupahoinvointi johtuu – löytyykö raskaana oleville viimein helpotusta?

Anita kärsi kummankin raskautensa aikana hyperemeesistä – tältä äärimmäinen raskauspahoinvointi tuntuu 2:43
KATSO MYÖS VIDEO: Anita kärsi kummankin raskautensa aikana hyperemeesistä – tältä äärimmäinen raskauspahoinvointi tuntuu.

Jopa 90 prosenttia raskaana olevista kärsii lievästä pahoinvoinnista tai oksentelusta ja 12 prosentilla odottajista oireet ovat vaikeita, jolloin puhutaan hyperemeesistä. Tähän asti asiantuntijat ovat olleet tietämättömiä siitä, mikä raskauspahoinvoinnin aiheuttaa, mutta tuore tutkimus näyttää viimein selvittäneen sen.

Viimein yhteen monien vähättelemistä "naisten vaivoista" näyttää löytyneen lääketieteellinen selitys ja näin ollen myös mahdollinen hoitokeino.

Tuoreen Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan syyllinen aamupahoinvointiin ja myös raskauspahoinvoinnin vakavampaan muotoon hyperemeesiin on GDF15-hormoni, jota sikiö tuottaa.

Tutkimuksesta kertovat muun muassa BBC News ja New York Post.

Se, kuinka voimakasta pahoinvointi on, riippuu tutkimustulosten mukaan siitä, kuinka paljon sikiö tuottaa hormonia ja kuinka paljon odottaja on altistunut kyseiselle hormonille ennen raskautta.

Kohdussa kasvava vauva tuottaa hormonia sellaisia määriä, joihin äiti ei ole tottunut. Mitä herkempi odottaja on, sitä pahempi hänen kokemansa pahoinvointi on, kertoo Cambridgen yliopiston professori Sir Stephen O'Rahilly kertoo BBC Newsille.

Tutkimusjulkaisussa kerrotaan, että alustavien hiirillä tehtyjen kokeiden perusteella parantamalla naisten GDF15-hormonisietokykyä jo ennen raskauksia raskauspahoinvointi voitaisiin mahdollisesti ehkäistä. 

Tutkimustuloksen perusteella olemme varmempia siitä, että GDF15-hormonin pääsyn estäminen tiettyyn reseptoriin odottajan aivoissa muodostaa perustan tehokkaalle ja turvalliselle tavalle hoitaa raskauspahoinvointia, O'Rahilly kertoo BBC Newsille.

Hyperemeesi voi jopa uhata sikiön henkeä

Hyperemeesi aiheuttaa tavallista raskauspahoinvointia runsaammin pahaa oloa ja oksentelua, joka voi estää odottajan ja sikiö riittävän ravinnonsaannin ja nesteytyksen. Hypermeesissä raskaana oleva saattaa oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä.

Hyperemeesi voi vaikuttaa lapsen terveyteen pitkällä aikavälillä äidin raskauden aikana kokeman stressin, aliravitsemuksen ja kuivumisen vuoksi. BBC News kertoo, että pahimmillaan hyperemeesi voi jopa uhata sikiön henkeä.

Lue myös:

    Uusimmat