Tutkijoiden hämmentävä löydös: Tästä syystä sinun ei kannattaisi ajatella liikaa

1:08
Videolla testataan "pötköttelyjoogaa". Tästä ei liikunta rennommaksi muutu!

Harvardin yliopiston tutkimus vihjaa, että aivojen yliaktiivisuus on yhteydessä lyhyempään elinikään. Yliaktiivisuuden hillitseminen puolestaan näyttää pidentävän elinikää. 

Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus haastaa aiemman käsityksen, jonka mukaan aktiiviset aivot ovat yhteydessä parempaan terveyteen ja elinvoimaisuuteen.

Tutkijoiden löydösten mukaan ylivirittyneet aivot nimittäin ovat yhteydessä lyhyempään elinikään niin ihmisillä, hiirillä kuin madoillakin. Tämä vihjaa, että esimerkiksi aivotoimintaa rauhoittavat meditaatioharjoitukset voisivat pidentää ikää.

Myös lääkkeiden kohdistaminen hermoston aktiivisuuteen vaikuttavaan REST-proteiiniin voisi hillitä aivojen rappeutumista.

Pitkäikäisten aivot erosivat nuorempana kuolleiden aivoista

Tutkittuaan satojen edesmenneiden ihmisten aivoja, tutkijat huomasivat, että yli 85-vuotiaina kuolleiden hermoston virittymiseen liittyvien geenien ilmentyminen oli alhaisempaa kuin 60–80-vuotiaina kuolleiden.

On mahdollista, että syy löydöksille liittyy puhtaasti siihen, että ihmisten aivojen aktiivisuus hidastuu ikääntymisen myötä. Testatakseen teoriaa tutkijat kääntyivät matojen puoleen.

Aivokuvauksen avulla tutkijat huomasivat, että matojen hermoston aktiivisuus lisääntyi iän myötä. Kun tutkijat antoivat madoille lääkettä, joka hillitsi aktiivisuutta, madot elivät pidempään. Hiirillä tehdyistä testeistä saatiin samanlaisia tuloksia.

REST-proteiini hillitsee ylivirittymistä

Seuraavaksi tutkijat alkoivat tarkastella REST-proteiinia, joka vaimentaa aivojen aktiivisuutta ja jonka on laboratoriokokeissa huomattu voivan suojata aivoja dementialta.

Kun tutkijat lisäsivät proteiinin ilmaantuvuutta madoilla, se näytti hillitsevän hermoston ylivirittymistä ja madot elivät pidempään. Kun tutkijat puolestaan hillitsivät REST-proteiinin ilmentymistä, aivojen virittäytyminen lisääntyi ja madot elivät lyhyemmän aikaa.

Myös kuolleilla satavuotisilla oli huomattavista enemmän REST-proteiinia aivosoluissaan kuin aikaisemmin menehtyineillä.

Löydös vihjaa, että REST-proteiini olisi hyvä kohde lääkkeille, joiden on tarkoitus nujertaa hermostoa rappeuttavia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja