Tutkijat uskovat, että tietyt lemmikit ovat toisia alttiimpia koronavirukselle – voivat myös tartuttaa toisiaan

Korona sulkee löytöeläintaloja Amerikassa – lukuisat lemmikit etsivät epätoivoisesti uutta kotia 1:33
Koronaviruksen vuoksi osa eläinsuojista Yhdysvalloissa on kokenut yleisöryntäyksen, kun kansalaiset ovat luopuneet lemmikeistään.

Kiinalaistutkijoiden alustavien löydösten mukaan kissat ovat koiria alttiimpia sairastumaan koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Kissat voivat tartuttaa tautia toisilleen, mutta ihmisten kannalta lemmikkieläimet eivät ole todennäköinen tartunnan lähde. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa brittilehti The Guardian.

Kiinalaiset eläinlääkärit ovat huomanneet, että kissat ovat herkkiä sairastumaan covid-19-tautiin ja näyttävät kykenevän levittämään koronavirusta pisaratartuntana myös muihin kissoihin. Koirat sen sijaan sairastuvat koronavirustautiin epätodennäköisesti, vaikka myös koiran on aiemmin raportoitu sairastuneen lievään koronavirustautiin.

Viime viikolla uutisoitiin belgialaisesta kotikissasta, joka sai koronatartunnan omistajaltaan. Kissalla tauti oli oireillut ripulina, oksenteluna ja hengitysvaikeuksina. Lemmikinomistajia pelottavan uutisen jälkimainingeissa myös suomalaistutkijat ovat vahvistaneet, että virus voi tarttua eläimiin.

Kissat ja fretit alttiimpia taudille

BioRxiv-verkkojulkaisussa ilmestynyt alustava tutkimus perustuu pieneen määrään eläimiä, joille annettiin suuri määrä virusta.

Virus istutettiin viiteen kissaan. Kissoista kolme laitettiin häkkeihin, jotka olivat lähellä kissoja, joihin ei ollut istutettu virusta. Yksi näistä terveistä kissoista sai koronainfektion, mikä vihjaa pisaratartunnan mahdollisuudesta myös eläinten kohdalla. Infektoituneilla kissoilla ei kuitenkaan havaittu koronavirukseen viittaavia oireita. Tutkimusasetelma toistettiin vielä toisella kissajoukolla.

Kissojen tapaan myös fretit olivat alttiita koronavirukselle. Sen sijaan koirat, kanat, possut ja ankat sairastuivat covid-19-tautiin epätodennäköisesti.

Kissoilla ei ole roolia viruksen leviämisessä

Tutkimus ei tarjoa todisteita siitä, että kissat voisivat tartuttaa koronan ihmisille, eikä tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Kissoilla ei ole oikeastaan minkäänlaista roolia koronaviruksen leviämisessä vaan siitä vastaavat ihmiset.

Kissanomistajien on kuitenkin syytä pitää huolta käsihygieniastaan ennen ja jälkeen lemmikkiensä koskettelun ja välttää hyvin läheistä kontaktia karvaiseen ystäväänsä kipeänä.

Lue myös:

    Uusimmat