Tutkijat todistivat: Jo pieni annos suklaata pienentää aivohalvausriskiä

Jo pieni annos tummaa suklaata voi tutkijoiden mukaan pienentää aivohalvausriskiä.

Suklaan terveyshyödyistä on julkaistu viime vuosina useita tutkimuksia. Tutkimustulosten perusteella kohtuullinen annos tummaa suklaata paitsi piristää mieltä, voi myös ehkäistä tietyiltä taudeilta. Näin väittää myös tuore Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus, jossa todistetaan ensimmäisen kerran tumman suklaan hyödyt verisuonille. Tutkimuksen mukaan jo pieni annos tummaa suklaata voi pienentää aivohalvauksen riskiä.

Glasgown yliopiston tutkimuksissa mitattiin veren virtaamisen nopeutta suurimmasta valtimosta aivoihin suklaansyönnin yhteydessä. Tutkijat havaitsivat suklaan vaikuttavan veren hiilidioksipitoisuuksiin, mikä paransi verenkiertoa ja vaikutti näin myös aivosolujen toimintaan positiivisesti.

– Tutkimuksemme nosti esiin mahdollisuuden, että suklaan ainesosilla saattaisi olla välitön vaikutus verisuonien toimintaan. Tämä on täysin uskottavaa, koska suklaa sisältää runsaasti flavonoideja, yliopiston professori Matthew Walters toteaa

Tutkijat kuitenkin muistuttavat hyötyjen piilevään nimenomaan kaakaopavussa, joten rasva- ja sokeripitoisella maitosuklaalla tuskin onnistuu pienentämään halvausriskiä.

Raakasuklaa parempi vaihtoehto?

Superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetojan mukaan kaupan suklaalevyt kannattaisi vaihtaa raakasuklaaseen. Halmetoja kertoi viime syksynä Makuja-sivustolle raakasuklaan hyödyistä.

– Suklaa on aivoille parasta ruokaa, sillä kaakaopavuissa on todella paljon erilaisia ravintoaineita. Kaupan suklaalevyillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä oikean suklaan kanssa, Halmetoja sanoo.

Raa’assa kaakaossa on suuret määrät vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja antioksidantteja. Ainoa tapa pitää ravintoaineet mukana kyydissä on valmistaa suklaata ilman korkeita lämpötiloja, jolloin lopputuloksena on raakasuklaata.

–Mielialan kohottajana ja piristäjänä raakasuklaa toimii paljon tasapainoisemmin kuin tavallinen suklaa. Siinä on runsaasti mielialaa kohottavia aineita, kuten esimerkiksi serotoniinia.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja