Tutkijat mittasivat aktiivisuusrannekkeella pikkulasten liikkumista – näin tarhapäivä vaikuttaa

Miten korona-aika muutti lasten harrastuksia? 9:35
Miten korona-aika muutti lasten harrastuksia? Katso video (31.5.2023).

4-6-vuotiaiden lasten liikkumista mitattiin viikon ajan liikemittarin avulla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia 4–6-vuotiaista lapsista liikkui varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksen mukaisesti. Suositus toteutui pojilla yleisemmin kuin tytöillä, vanhemmilla lapsilla yleisemmin kuin nuoremmilla ja kaupunkiympäristössä useammin kuin maaseudulla tai taajamassa.

Suositus täyttyi yleisemmin varhaiskasvatuspäivänä kuin vapaapäivänä. Tytöt liikkuivat saman verran eri ikäryhmissä, mutta 5- ja 6-vuotiaat pojat liikkuivat enemmän kuin 4-vuotiaat pojat.

Tutkimuksessa oli keväällä ja syksyllä 2023 mukana lähes 1 800 lasta, joiden liikkumista, paikallaanoloa ja unta mitattiin liikemittarin avulla. Mittaria lapset pitivät ranteessaan viikon ajan. Lisäksi selvitettiin huoltajien käsityksiä lasten liikkumisesta. Huoltajilta saatiin yli 1 600 vastausta.

Varhaisvuosina lasten tulisi suositusten mukaan liikkua kevyesti, reippaasti tai rasittavasti vähintään kolme tuntia päivässä, ja siitä vähintään tunti tulisi olla reipasta ja rasittavaa liikkumista. Tutkimukseen osallistuneet lapset liikkuivat keskimäärin yli neljä tuntia vuorokaudessa. Reipasta ja rasittavaa liikkumista kertyi keskimäärin 74 minuuttia vuorokaudessa.

Tutkimukseen valikoitui satunnaisotoksella 20 kuntaa ja 156 varhaiskasvatuksen toimipaikkaa eri puolilta Suomea.

Tutkimuksen toteutti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Liikkuvan varhaiskasvatuksen kanssa. Tutkimuksen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lapset kokevat iloa liikkumisesta

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman suositus on, että varhaiskasvatuspäivässä olisi vähintään kaksi tuntia monipuolista liikkumista. Tämä vastaa kahta kolmasosaa koko päivän suosituksista. Tutkimuksen mukaan tavoite toteutui yli 80 prosentilla lapsista.

Varhaiskasvatuspäivinä lapset liikkuivat keskimäärin puolisen tuntia enemmän kuin vapaapäivinä. Täten etenkin varhaiskasvatuksen ulkoilun määrällä on suuri merkitys lasten liikkumista koskevien suositusten täyttymisessä.

Huoltajien kyselyn mukaan suurin osa lapsista ilmaisi nauttivansa liikkumisesta lähes aina tai usein. Pojat ja tytöt nauttivat liikkumisesta yhtä yleisesti. Liikkumisen ilon kokemisessa ei tutkimuksen mukaan ollut eroa myöskään lasten tuen tarpeen, syntyperän tai asuinympäristön mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat